Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Za njih neće biti godišnjeg: Rezat će si plaće pet posto

None Foto: Davor Puklavec

Vlada će zbog pripreme rebalansa vjerojatno predložiti da zastupnici ne idu na odmor do 15. 9. Neslužbeno, dužnosnici će si rezati plaće 5 posto

Drugi rebalans proračuna predviđa uštede od samo 800 milijuna kuna, a preraspodijelit će se više od milijardu kuna. Plaće ministara i zastupnika rezat će se za pet posto. Smanjit će se i materijalni troškovi i reprezentacija, a ništa neće biti ni od besplatnih udžbenika. Treći rebalans koji bi trebao znatno srezati potrošnju trebao biti gotov u prvim danima kolovoza, a u njemu nije isključeno da će se dodatno kresati dužnosničke plaće, ali i mirovine. Proračunskih škara bit će pošteđene jedino mirovine do 2000 kuna, dok bi se one od 2000 do 3000 mogle smanjti za 5 posto, a one veće od 3000 kuna za 10 posto. Dužnosničke mirovine bit će srezane za 10 posto. Zbog smanjenja plaća i mirovina morat će se mijenjati i zakoni pa je vrlo izgledno da dužnosnici neće ići na godišnji odmor. Socijalni partneri podržali su rebalans proračuna. Budući da će plaće i mirovine doći na red, čelnica SSSH Ana Knežević smatra da se plaće manje od 3400 kuna ne bi smjele smanjivati, ali i da se ne bi smjele dirati mirovine manje od 2500 ili 3000 kuna. Sindikati su dobili kritike što novoj premijerki nisu dali ni da predahne ni sto sati nego su najavili prosvjede zbog rezanja plaća.
- Nema vremena za nikakav predah, ali evo nudimo da zajedno radimo, da nitko ne nosi teret odgovornosti sam, ali onda nema nedodirljivih - rekla je Knežević nakon sastanka u Vladi. Nakon sastanka ministra financija Ivana Šukera i koalicijskih partnera, čelnik HSS-a Josip Friščić rekao je da nas pravi rebalans tek čeka. Ponavlja da možemo trošiti samo ono što imamo.
- Mislim da mirovine treba ostaviti za kraj i da ih treba dirati tek ako nema druge. No sigurno smo za to da se zahvate menadžerska primanja i milijunske otpremnine - rekao je Friščić. Predlaže povećanje PDV-a, i to na određeno vrijeme. Misli da bi stopa trebala biti od 1 do 2 posto te da ne bi trebalo doći do inflacije ako ćemo se ponašati odgovorno. U subotu će razgovarati o povećanju trošarina na mobilnu telefoniju. Vjerojatno je da će Vlada predložiti da zastupnici ne idu na godišnji odmor do 15. rujna zbog rebalansa. HSU-ovac Silvano Hrelja kaže da ljudi očekuju da vrh politike s kresanjem primanja počne od sebe i unese više pravičnosti u taj sustav.
- Ima puno recepata, ali ako je kriza brođenje po nemirnome moru, od kapetana se očekuju mirni potezi, a ne paničarenje. Naravno da će svi građani morati podnijeti teret krize, ali ona ne može biti samo na leđima najsiromašnijih - rekao je Hrelja. HSLS-ovac Ivan Čehok odbacio je tvrdnje da će drugi proračun biti kozmetičke naravi jer, ističe, svaka je ušteda prava kad novca u blagajni nedostaje. Smatra da treba razmisliti i kojim rokovima će se ići s radikalnim rezovima.

Komentari (17)
  • Baš mi ih je žao,sami sebi će rezat plaće...a nadoknadit će si to kroz razne troškove i dnevnice 300%...to su sami zabavljači...dobro plaćeni zabavljači...

    10. 7. 2009,   15:05
  • Ja bi njima odrezao place dozivotno 100 posto, ionako nista ne rade, a vec su se toliko nakrali da im ove place dodju samo kao dzeparac.

    10. 7. 2009,   15:38
  • Jao jesu \"velikodušni\" , koji \"dobročinitelji \"hahaha.

    10. 7. 2009,   20:33