Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Za odustajanje od smanjenja PDV-a su sindikati i vladajući

None Foto:

Pred Vladom je izazov dubinske promjene zadnjeg kruga porezne reforme, o čemu politički razgovori još nisu počeli, ali poručuju da će se sve znati tijekom sljedeća dva tjedna

Odluči li premijer Andrej Plenković još jednom odgoditi ili čak odustati od izbornog obećanja o smanjenju opće stope PDV-a s 25 na 24 posto, u tome će imati potporu koalicijskih partnera, većine stručnjaka, ali i sindikata, piše u ponedjeljak Večernji list.

Čelnici sindikalnih središnjica već su krajem srpnja, nakon objave mjera iz četvrtog kruga porezne reforme, apelirali da se ne ide u smanjenje PDV-a, a šef Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever danas ponavlja kako bi 'objeručke pozdravio' odustajanje od te mjere.

Pred Vladom je, međutim, sada zadatak da preusmjeri oko dvije milijarde kuna koje bi zbog odustajanja od smanjenja opće stope ostale u državnoj blagajni, a ideje kako bi država trebala utrošiti taj novac vrlo su različite.

S obzirom na 'nabujale'zahtjeve sindikata javnih službi koji traže veće plaće za učitelje, medicinske sestre, policiju i pravosudne policajce, očito je da će se dio novca morati usmjeriti u povećanje plaća, navodi dnevnik.

To je, uostalom, bio i 'okidač' za premijerovu izjavu kako se razgovara o svemu pa i o odustajanju od smanjenja opće stope PDV-a, no politika i sindikati u tome imaju različit pristup, a u načinu na koji bi dizali plaće razlikuju se i pojedini koalicijski partneri.

HDZ, naime, zastupa stav da bi plaće trebalo povećati horizontalno svima, odnosno da treba razgovarati o podizanju osnovice za izračun plaća u državnim i javnim službama, no HNS je čvrsto uz zahtjeve učiteljskih sindikata da se plaće u prosvjeti korigiraju putem koeficijenata i to za šest posto.

Uz to, HNS je još ljetos najavio da će amandmanom na zakone koji bi trebali osigurati provođenje četvrtog kruga porezne reforme predložiti jedinstvenu stopu poreza na dohodak od 20 posto i od toga u međuvremenu nisu odustali.

Dnevnik navodi i da povećanje osobnog odbitka sa sadašnjih 3800 na 5000 kuna zagovaraju sindikati i dio koalicijskih partnera, no pitanje je hoće li ga podržati Bandić.

U Vladi kažu kako su sve održive opcije na stolu, no politički razgovori o novoj verziji porezne reforme još uvijek nisu počeli. O svemu će se, kažu, odlučivati tijekom sljedeća dva tjedna, donosi Večernji list.

Komentari (22)
  • Citiram...."Odluči li premijer Andrej Plenković još jednom odgoditi ili čak odustati od izbornog obećanja o smanjenju opće stope PDV-a s 25 na 24 posto, u tome će imati potporu koalicijskih partnera, većine stručnjaka, ali i sindikata,...".......Sve to je BADAVA, Vlada treba/mora imati podrsku portalskih parizera ili od toga nema nista, svi ostali su irelevantni:-))))

    7. 10. 2019,   11:46
  • zašto bi neka mjera išla na korist svima - dajte onima koji mogu jače galamiti dok obećanja i laži jedna više-manje smo se naslušali - ovo je vlada ucjena ljudi navalite

    7. 10. 2019,   10:48
  • Smanjenje PDV-a osjete samo trgovci a gotovo nikada kupci,znači - osobno sam protiv bogaćenja lopova bilo koje vrste.

    7. 10. 2019,   18:39