Obavijesti

News

Komentari 231

Za pjesmu iz '98 rekla: Tad se nije smjelo spomenut Hrvatsku

Za pjesmu iz '98 rekla: Tad se nije smjelo spomenut Hrvatsku
1

U Krapini je predsjednica Grabar Kitarović zaželjela pjesmu "Pod brajde" koja joj je "posebno draga jer je nastala u vrijeme kad se nije smjela spominjati Hrvatska, domovina, bregi..." Autor: Uh, nešto je pomiješala

VIDEO

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović opet je napravila gaf pri posjetu Krapini i Festivalu kajkavskih popevki u subotu. Naručila je pjesmu za koju je rekla da joj je posebno draga jer je nastala u ono vrijeme kada se nije smjela spominjati Hrvatska niti domoljublje ni domovina. Problem je što je hit pjesma "Pod brajde" o kojoj je pričala, nastala nakon završetka Domovinskog rata, pred kraj 90-ih godina. To nam je potvrdio i njen autor Rajko Suhodolčan.

Pokretanje videa...

Predsjednica u Krapini 03:15

Predsjednica je u Krapini uručila Povelju Republike Hrvatske Društvu za kajkavsko kulturno stvaralaštvo. A nakon toga je, među ostalim izjavila:

- Moja šefica kabineta koja je danas ovdje je Zagorka i ona uvijek inzistira da se dolazi ne samo na Festival već i da se što više posjećuje Zagorje i zato ćemo je danas staviti u središte pozornosti i da otpjevate onu prekrasnu popevku Došel bum doma sel si bum pod brajde, koju smo pjevali s vojnicima u Afganistanu, jer je to jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojom domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljublje – rekla je Grabar -Kitarović, a prenio je portal zagorje.com čiji novinari su napravili opsežni izvještaj o predsjedničinom posjetu Krapini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Poznati zagorski autor i glazbenik Rajko Suhodolčan je za tu pjesmu dobio brojne nagrade, ali kaže da joj je trebalo vremena da postane hit.

- Pjesma "Pod brajde" je nastala krajem 1997. godine ili 1998. godine i ja sam autor i glazbe i teksta. Trebalo je nekoliko godina da postane hit. Izuzetno mi je drago što je predsjednici draga pjesma, što se pjeva i u Afganistanu, ali očito je predsjednica pomiješala tu pjesmu s nekom drugom. Možda s pjesmom "Spoved" koja je nastala 1964. godine i koja je se vezala uz Hrvatsko proljeće. I tu pjesmu smo mi popularizirali, ali ona nije moja – rekao nam je Suhodolčan.

On sa svojim kvartetom Gubec ove jeseni obilježava i 15 godina postojanja koncertom u Lisinskom. Na Festivalu zagorskih popevki je kvartet Gubec izveo i novu pjesmu "Ni Zagorje malo". Tekst je napisala  Snježana Flegar, a glazbu Suhodolčan.

Pokretanje videa...

00:31
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 231
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS