Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Za pokretanje pogona Anoda potrebna pomoć vlade FBiH'

None Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Iz Aluminija su naveli kako je radna skupina koju čine radnici, predstavnici uprave i nadzornog odbora te predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović posvećena oživljavanju proizvodnje

Za pokretanje proizvodnje u tvornici Anoda u sastavu posrnulog giganta Aluminija iz Mostara bit će potrebna značajnija potpora vlade Federacije BiH i drugih suvlasnika, objavljeno je u utorak nakon sastanka predstavnika radnika, uprave poduzeća i hrvatskih političara iz BiH, koji su najavili i poduzimanje aktivnosti kako bi pomogli radnicima oko reguliranja kreditnih obveza prema bankama.

covic DRAGAN ČOVIĆ: 'Oni koji su izvukli milijune iz Aluminija moraju odgovarati'

Prema priopćenju iz Aluminija za pokretanje pogona Ljevaonice nužno je ispuniti niz pretpostavki, od tehničkih do financijskih. Pojašnjavaju kako je za nastavak rada Ljevaonice potreban konkretno angažiranje svih suvlasnika, ponajprije vlade FBiH. FBiH ima udjel od 44 posto, koliko i mali dioničari radnici, dok je vlada RH suvlasnik 12 posto.
Prema navodima iz uprave mostarske kompanije, pogoni u Ljevaonici su očišćeni od tekućeg metala i spremni za ponovno pokretanje.
Jednako je stanje i u tvornici Anoda, dok su najveće štete pričinjene u tvornici Elektrolize, gdje je ostao zarobljen veći dio elektrolitičkih ćelija zbog naglog isključenja električne energije. Procjenjuje se da se materijal koji je ostao zarobljen unutar ćelija stvrdnuo pa će biti potrebni posebni radovi uz pomoć strojeva zbog njihova čišćenja.

HRVATSKA VLADA: 'U Aluminiju se može ostvariti konkurentnu proizvodnju'
Iz Aluminija su naveli kako je radna skupina koju čine radnici, predstavnici uprave i nadzornog odbora te predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović posvećena oživljavanju proizvodnje u Aluminiju i zbrinjavanju radničke populacije. KOLINDA: ZABRINUTA SAM ZA RADNIKE Pred HDZ-om radnici Aluminija bocama zasuli Dragana Čovića

Razgovaralo se o nastavku skrbi za svih 900 radnika, te pronalaženju načina za premošćivanje aktualne situacije. Pokrenut je niz aktivnosti te ostvarivanja komunikacije s čelnim ljudima komercijalnih banaka i kreditnih organizacija, kako bi iskazali razumijevanje za kreditne i druge obveze koje uposlenici Aluminija imaju.
Mostarski Aluminij isključen je prošloga tjedna s napajanja električne energije zbog golemih dugovanja od 200 milijuna eura koji se ponajviše odnose na dug za utrošak električne energije.

 

Komentari (5)
  • baz brige tu je HR

    16. 7. 2019,   16:28
  • Sada bu plenki podhitno poslao par miliončeka za spas glasačke mašinerije

    16. 7. 2019,   13:45
  • Zasto bi bosna pomagala kada se svi prse da je to hrvatska odnosno hdz-ova firma..Nek se obrate plenkiju

    18. 7. 2019,   06:16