Obavijesti

News

Komentari 2

Za projekte udruga potrošača država daje pola milijuna kuna

Za projekte udruga potrošača država daje pola milijuna kuna
1

Kao potporu za šest projekata udruga za zaštitu potrošača, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo je pola milijuna kuna na temelju javnog natječaja 'Pametno s pametnim tehnologijama'

VIDEO

Više od pola milijuna kuna potpore dobit će šest projekata udruga za zaštitu potrošača, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u kojem su i potpisani ugovori o tim potporama. 

Riječ je o ugovorima temeljem javnog natječaja 'Pametno s pametnim tehnologijama i održiva potrošnja za građane Republike Hrvatske', koji je objavljen krajem srpnja, a temeljem kojega je dodijeljeno ukupno 550,2 tisuće kuna za šest projekata. 

Potporu će tako dobiti dva projekta Hrvatske udruge za zaštitu potrošača - '#znano #neznano o pravima potrošača u eri #digitalne platformizacije' (partnerska organizacija Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) u iznosu od 96,86 tisuća kuna, dok će 96,51 tisuću kuna dobiti za projekt 'Kako s pametnim tehnologijama i što o istima morate znati' (partnerska organizacija zagrebačka Visoka škola za informacijske tehnologije). 

Karlovačko društvo za zaštitu potrošačica Hrvatske 'Potrošačica' dobit će potporu u iznosu od 116,29 tisuća kuna za projekt 'Odgovorne potrošačice!' (s partnerskom organizacijom Veleučilištem u Slavonskom Brodu). 

Zagrebačka udruga za nezavisnu medijsku kulturu će za projekt 'Prema nultoj stopi otpada' (partnerska organizacija zagrebački Filozofski fakultet) dobit potporu u iznosu od 88,45 tisuća kuna, a za projekt 'START u digitalnu tehnologiju' potporu od 87,81 tisuću kuna dobit će START - Centar za lokalni razvoj Bjelovar (s partnerskom organizacijom VUB - Veleučilište u Bjelovaru). 

Splitska Udruga za zaštitu potrošača 'Dalmatinski potrošač' će za projekt 'Pametno s pametnim tehnologijama - digitalizacija', s partnerskom organizacijom Ekonomskim fakultetom u Splitu, dobiti potporu u iznosu od 64,29 tisuća kuna. 

Iz Ministarstva u priopćenju ističu da su putem dva javna natječaja ove godine dodijelili ukupnu financijsku podršku udrugama za zaštitu potrošača u iznosu od 921,33 tisuće kuna, a sklopljeno je ukupno 13 ugovora.

Time je stvoren okvir za prijavu većeg broja udruga za zaštitu potrošača u Republici Hrvatskoj, a uz podupiranje razvoja civilnog društva u ovom području, omogućeno je i jačanje informiranja i edukacija građana o njihovim potrošačkim pravima, ističu iz Ministarstva.

Prenose da je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u obraćanju predstavnicima udruga s kojima su potpisani ugovori istaknuo da Ministarstvo kontinuirano radi na daljnjem razvoju sustava zaštite potrošača, kako na unaprjeđenju regulatornog okvira i učinkovitoj provedbi, tako i na osnaživanju civilnog područja u cjelini.

- Podizanje svijesti svih građana Republike Hrvatske o njihovim potrošačkim pravima, educiranje trgovaca o propisima iz područja zaštite prava potrošača, te mnogi drugi segmenti ovog širokog područja naša su zajednička nastojanja i cilj. Bolje rezultate i visoke standarde u ovom važnom pitanju možemo dostići jedino i isključivo kvalitetnom međuresornom suradnjom te dijalogom svih uključenih aktera - rekao je Horvat. 

Najavio je kako će Hrvatska tijekom predsjedanja Vijećem EU nastaviti aktivno raditi na potrošačkom zakonodavstvu, posebice onom koje se odnosi na zaštitu kolektivnih interesa potrošača te jednaku kvalitetu proizvoda.

- S obzirom da su društva i gospodarstva sve više zahvaćena valom digitalizacije, tijekom hrvatskog predsjedanja poticat ćemo raspravu i donošenje konkretnih preventivnih pravila, mjera i postupaka koje je potrebno poduzeti kako bi potrošači bili što zaštićeniji na digitalnom tržištu u vrijeme brzih tehnologija - naglasio je ministar Horvat. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava