Obavijesti

News

Komentari 49

Za referendume su potpisivali umrli pa čak i državljani BiH?

Za referendume su potpisivali umrli pa čak i državljani BiH?
1

Kontrola potpisa se vrši, bit će gotova sredinom idućeg tjedna. Sve mora biti transparentno i svaki glas mora biti provjeren, rekao je jutros ministar uprave Lovro Kuščević...

VIDEO

Ako je suditi po neslužbenim informacijama, propala su oba referenduma za koja su prikupljani potpisi - onaj o promjeni izbornog zakona i onaj za ukidanje Istanbulske konvencije.

Za nijedan nije prikupljen dovoljan broj potpisa, a otkrivene su i brojne nepravilnosti.

Kako piše Jutarnji, na nekim potpisnim listama vezanih za Istinu o istanbulskoj, provjerom OIB-a pronašli su umrle osobe. 

Na potpisima su otkriveni i državljani drugih zemalja, posebno oni iz Bosne i Hercegovine. Također, kopirale su se i potpisne liste s prošlog referenduma o istospolnom braku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Grmoja: Proces kompromitiran, neću se maknuti s govornice...
Grmoja: Proces kompromitiran, neću se maknuti s govornice...

Ova posljednja nepravilnost otkrivena je tako što su analitičari primijetili da kod dijela žena njihovo prezime ne odgovara priloženom OIB-u. 

Naknadnom provjerom otkriveno je kako su na listi navedena njihova bivša, djevojačka prezimena. To je pobudilo sumnju da je riječ o prepisivanju imena s neke stare liste i daljnjim provjerama je otkriveno kako su prepisivali imena s pet godina starog referenduma o braku. 

Narod odlučuje: 'Odluka o provjeri potpisa je nezakonita!'
Narod odlučuje: 'Odluka o provjeri potpisa je nezakonita!'

Vjerojatno nisu računali na to da se dio potpisnica referenduma o braku u međuvremenu udao i promijenio prezime.

Inicijativa Narod odlučuje podnijela je tužbu Ustavnom sudu kojom se traži ukidanje odluke Hrvatskog sabora, vlade i Ministarstva uprave o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava. Markićkina inicijativa od Ustavnog suda traži da vlada ne bude nadležna za provjeru potpisa. 

Također, podnijeli su prijavu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa protiv ministra uprave Lovre Kuščevića, tvrdeći da se kao koordinator provjere utvrđivanja vjerodostojnosti broja potpisa nalazi u sukobu interesa s obzirom na to da je kao ministar u više navrata iznosio negativni stav i lažne optužbe protiv njihove referendumske inicijative.

Kuščević: Provjera još nije gotova

- Kontrola potpisa se vrši, bit će gotova sredinom idućeg tjedna. Sve mora biti transparentno i svaki glas mora biti provjeren, rekao je jutros ministar uprave Lovro Kuščević i dodao:

- Povjerenstvo sad kontrolira sve što je APIS napravio. Povjerenstvo će u srijedu donijeti službenu odluku i podnijeti izvještaj hrvatskoj javnosti i onda ćemo donijeti odluku sukladno Zakonu o referendumu. Tu imamo tri pitanja, ukoliko dođu do Sabora ta pitanja, Sabor će donijeti svoju odluku. Sve što čujemo, što čitamo na nekim portalima, nisu informacije. Kad dobijem od Povjerenstva službeni izvještaj, onda su to informacije i onda ću vrlo rado komentirati svaki pojedini potpis. Prilično sam siguran da ćemo iduću srijedu imati sve podatke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović