Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Za Sanadera 10 godina? Ni on ni Mlinarević nisu došli na sud

None Foto: Goran Stanzl/PIXSELL 5

Bivši premijer u aferi Planinska nepravomoćno je osuđen na četiri i pol godine zatvora, dok su njegovi suoptuženici Mladen Mlinarević i Stjepan Fiolić osuđeni na po godinu dana svaki

Dvije godine nakon što je na zagrebačkom Županijskom sudu izrečena nepravomoćna presuda u aferi Planinska, Ivo Sanader i njegovi suoptuženici u utorak će se naći na Vrhovnom sudu koji odlučuje o žalbama na tu presudu. 

Zagreb: Javna sjednica na Vrhovnom sudu o žallbi na presudu Ivi Sanaderu | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Bivši premijer u aferi Planinska nepravomoćno je osuđen na četiri i pol godine zatvora, dok su njegovi suoptuženici Mladen Mlinarević i Stjepan Fiolić osuđeni na po godinu dana svaki, s tim da je im je ta kazna pretvorena u rad za opće dobro. 

Novčane kazne izrečene su dvjema optuženim tvrtkama pa su Mesnice Fiolić kažnjene s 50 tisuća kuna, a Centar za reprodukciju u stočarstvu sa 70 tisuća kuna. Nepravomoćnom presudom odlučeno je i da Sanader, Fiolić, Mesnice Fiolić i Centar solidarno moraju vratiti 15 milijuna kuna, dok je Sanaderu oduzeta nepripadajuća imovinska korist od 17 milijuna kuna. 

Zagreb: Javna sjednica na Vrhovnom sudu o žallbi na presudu Ivi Sanaderu | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Previđeno je da sjednica na Vrhovnom sudu u aferi Planinska traje tri dana. Tužiteljstvo za bivšeg premijera traži najvišu propisanu kaznu, 10 godina jer smatraju da je u njegovom slučaju riječ o najtežem obliku političke korupcije koju je sam osmislio. 

Kako doznajemo, ni Sanader ni Mlinarević nisu se pojavili na Vrhovnom sudu. Na sjednicu su došli samo njihovi odvjetnici. 

Komentari (93)
  • I tako. Kazna manja od 5 godina tako da pravomoćnost čeka na slobodi... onda žalba, pa žalba na žalbu, pa ustavni sud... Novci i dalje nisu oduzeti i sve do ZASTARE. Majke hrvatskog krivosuđa.

    2. 4. 2019,   07:56
  • Igrokaz za naivne kao i s Todorićem.

    2. 4. 2019,   08:11
  • Ma za ovog lopova bi i doživotna kazna bila malo. Koliko je ljudi zbog njega ostalo bez posla i razboljeli se i umirali mu bijedi.

    2. 4. 2019,   08:00