Obavijesti

News

Komentari 9

'Za spolnu ravnopravnost treba promjena mentalnog sklopa'

'Za spolnu ravnopravnost treba promjena mentalnog sklopa'
1

U parlamentima država članica VE sjedi tek 26 posto žena, što je daleko od postavljenog cilja u UN-ovoj Agendi 2030 prema kojoj treba biti 50 posto žena i 50 posto muškaraca

VIDEO

Predsjednici parlamenata država članica Vijeća Europe u petak su na završnoj raspravi osudili seksizam, uznemiravanje i govor mržnje prema političarkama, a predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je da su u jačanju spolne ravnopravnosti potrebne promjene u obrazovnom sustavu i u mentalnom sklopu. 

Vijeće Europe (VE) i Interparlamentarna unija objavile su, naime, prošle godine studiju o seksizmu, uznemiravanju i nasilju nad ženama u europskim parlamentima. Od 123 zastupnice ili članice parlamentarnog osoblja uključene u istraživanje, njih čak 85 posto reklo je da su pretrpjele psihološko nasilje, a gotovo 47 posto ih je zaprimilo prijetnje smrću, silovanjem ili premlaćivanjem. 

Gotovo njih 68 posto bile su meta komentara zbog fizičkog izgleda, a često se uznemirivalo zastupnice koje su bile aktivne u borbi protiv rodne nejednakosti i nasilja nad ženama.

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković rekla je u VE da je odgovornost i na medijima, a ne samo političarima. 

"Mediji se više bave time kako smo se odjenule, a ne našim rezultatima", upozorila je Gojković. 

U parlamentima država članica VE sjedi tek 26 posto žena, što je daleko od postavljenog cilja u UN-ovoj Agendi 2030 prema kojoj treba biti 50 posto žena i 50 posto muškaraca. 

RH ima dobre zakone, ali potrebno je mijenjati mentalni sklop

Jandroković je hrvatskim novinarkama u Strasbourgu rekao da Hrvatska ima dobar zakonodavni okvir, ali da on nije dovoljan kako bi se više žena uključilo u politiku. 

"Imamo propisane kvote i dosta snažno zakonodavstvo koje jamči dobar položaj žena. Međutim, vrlo je bitno djelovati na mentalni sklop ljudi ne samo u Hrvatskoj već i u svim zemljama članicama kako bi se radilo na jačanju ravnopravnosti i tolerancije između oba spola", smatra Jandroković.

Ni Hrvatski sabor nije izuzet od uznemiravanja i govora mržnje prema političarkama.

"Pojedini političari vrlo grubo govore o svojim političkim suparnicama. Trebaju izbjegavati bilo kakav prezir, netrpeljivost ili mržnju prema suprotnom spolu", rekao je Jandroković.

Općenito govoreći o položaju žena u Hrvatskoj, Jandroković smatra da su potrebne promjene u obrazovnom sustavu. 

"Osim stjecanja znanja u našim školama moramo pripremati djecu na život i prenositi im univerzalne, trajne vrijednosti, a ravnopravnost muškaraca i žena pripada toj kategoriji", kaže predsjednik Sabora. 

On je u svom govoru pred izaslanicima kazao da svi koji se bave politikom, "a posebno mi, čelnici naših nacionalnih parlamenata, imamo obvezu suzbijanja i osuđivanja svakog oblika govora mržnje". 

Smatra da je "na svim dijelovima društva, a posebno na političarima i drugim javnim osobama te medijima, odgovornost da prenesu poruke javnosti koje nisu diskriminatorne, da stvaramo društvenu klimu koja osuđuje i obeshrabruje mržnju, nesnošljivost i isključivost". 

Konferencija predsjednika parlamenata održava se svake dvije godine od 1975. Okuplja predsjednike parlamenata 47 država članica Vijeća Europe, pridruženi su i parlamenti zemalja srednje Azije i Magreba.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...