Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Za subvencionirane stambene kredite stiglo 1.455 zahtjeva

None Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Za subvencionirane kredite mogu se prijaviti hrvatski državljani koji nisu stariji od 45 godina te koji, kao i njihovi izvanbračni partneri, supružnici i neformalni životni partneri, u vlasništvu nemaju nekretninu

U Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) do danas u podne stiglo je 1.455 zahtjeva iz svih deset banaka koje sudjeluju u davanju subvencioniranih stambenih kredita, izvijestili su u utorak iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Za subvencionirane kredite mogu se prijaviti hrvatski državljani koji nisu stariji od 45 godina te koji, kao i njihovi izvanbračni partneri, supružnici i neformalni životni partneri, u vlasništvu nemaju nekretninu odnosno koji u vlasništvu imaju samo jednu nekretninu, ali je prodaju radi kupnje veće.

U subvencioniranju stambenih kredita, za što je država u proračunu za ovu godinu osigurala 17,5 milijuna kuna, sudjeluju Hrvatska poštanska banka, Erste&Steiermaerkische banka, Podravska banka, OTP banka, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Splitska banka, Karlovačka banka, Istarska kreditna banka Umag i Raiffeisenbank Austria.

U ponedjeljak, 11. rujna, ministar Štromar suspendirao je Odluku o raspodjeli sredstava osiguranih za subvencioniranje kredita što je obrazložio povoljnom dinamikom zaprimanja zahtjeva, pretpostavkama da će državna sredstva za subvencioniranje biti dostatna za sve dosadašnje prijave kao i za sve zainteresirane u ovom trenutku, te činjenicom da više nema bojazni da bi klijenti samo jedne banke mogli iskoristiti sva predviđena sredstva za subvencije.

Ukinutom odlukom bilo je predviđeno raspoređivanje sredstava po kreditnim institucijama tako da se ograničavala isplata ukupno najviše do 20 posto osiguranih financijskih sredstva predviđenih za subvencioniranje po pojedinoj kreditnoj instituciji odnosno banci. Ujedno je ukinuta i raspodjela sredstava kojom su se ukupna sredstva namijenjena subvencioniranju dijelila u omjeru 75 posto namijenjenih kupnji stana i 25 posto namijenjenih za kupnju ili izgradnju kuće.

Ministar Predrag Štromar nedavno je izjavio kako prema prvim izračunima anuiteta postoji prostor za više od 1.800 kredita. 

APN je zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita počeo primati u ponedjeljak, 4. rujna.

 

Komentari (5)
  • vrlo pametno,vlada ulaže u budućnost,bit će puno platiša poreza na nekretnine....

    12. 9. 2017,   17:19
  • Opet budete kukali za 10 godina da je država kriva, da su banke krive .... kao i vaši roditelju što su podizali kredite nepromišljeno pa sada kukaju i plaću te pljuju ... sramota neuki puče

    12. 9. 2017,   15:35
  • E ljudi moji, opet srljate u nepoznato, sve što Vam se čini super i povoljno i jeftino na kraju duplo plačate. Ali samodajte, što vas više srlja to ja imam veću plaću hahahahaha.

    12. 9. 2017,   15:33