Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Za svako rođeno ili posvojeno dijete dignut ćemo mirovine'

None Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić kazao je kako rade na demografskoj mjeri u okviru mirovinske reforme, kojom bi majkama i posvojiteljicama povećali mirovine za svako rođeno i posvojeno dijete

Paket zakona iz mirovinske reforme ide u drugo saborsko čitanje a kakve se sve izmjene očekuju kazao je ministar Marko Pavić za Jutarnji list

- To je prije svega ublažavanje penalizacije sa 0,34 posto mjesečno na 0,30 posto, što znači da će za one koji idu u mirovinu pet godina ranije ona biti manja za 18 posto, umjesto 20,4 posto kao u prvom prijedlogu. U isto vrijeme nagrađivanje će biti 0,34 posto, što znači da će za pet godina duljeg ostanka u svijetu rada mirovina biti 20,4 posto veća. Isto tako prihvatili smo prijedlog Matice umirovljenika Hrvatske da se usklađivanje mirovina prema tzv. švicarskoj formuli u oba ciklusa određuje prema formuli 70:30, a ne kao do sada u prvom ciklusu 50:50, a u drugom 70:30, što će također utjecati na visinu mirovina - kazao je ministar  rada i mirovinskog sustava te dodao kako su mirovine u prve dvije godine Vlade Andreja Plenkovića rasle 6,39 posto.

Istaknuo je kako su smanjili naknade na kapitaliziranu štednju kako bi mirovine iz drugoga stupa bile veće te planiraju proširiti mogućnosti ulaganja u infrastrukturne projekte i u male i srednje tvrtke i startupe u ranoj fazi razvoja.
- Radimo i na jednoj demografskoj mjeri u okviru mirovinske reforme, kojom bismo majkama i posvojiteljicama povećali mirovine za svako rođeno i posvojeno dijete. No, ovu mjeru još finaliziramo pa ne mogu ulaziti u detalje - istaknuo je.

Komentari (31)
  • Čekaj malo, pa je li ovo za*ebancija ? Povećati mirovinu osobi koja ima cca 30 godina, a do koje treba doći tek za cca 30-35 godina (kada bude imala 60-65 godina) - i Boga pitaj hoće li je doživiti ? Zašto joj ne date npr. 500 kuna mjesečno slijedećih godinu dana ?

    23. 11. 2018,   12:21
  • uzmite vucubatinama lažnim braniteljima i dajte majkama ali će te izgubit svoje vjerne glasače

    23. 11. 2018,   11:57
  • Joj dok ga vidim, smrači mi se

    23. 11. 2018,   12:37