Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Za tri tjedna stroži uvjeti za prijevremenu mirovinu

None Foto: D.Puklavec

Uvjeti za prijevremenu mirovinu će se postrožiti od 1. listopada, pa su onima koji žele iskoristiti stare uvjete ostala još tri tjedna za predaju zahtjeva

Na jesenskom zasjedanju Sabora prva točka dnevnog reda bit će promjena Zakona o mirovinskom osiguranju. Već 1. listopada će se postrožiti uvjeti za prijevremenu mirovinu, što znači da su onima koji žele iskoristiti stare uvjete za mirovinu ostala još tri tjedna za predaju zahtjeva. U prijevremenu su mirovinu ove godine otišla 9544 radnika, što je 80 posto više nego prošle godine u isto vrijeme. HZMO procjenjuje kako će do kraja rujna još 3000 radnika otići u prijevremenu mirovinu, piše Večernji list. Za odlazak u mirovinu su više zainteresirane žene, dijelom i zato što će od 1. siječnja 2011. godine morati raditi šest mjeseci dulje nego sada. Od 10 radnika koji dođu sa zahtjevom za im se utvrdi status te izračuna moguća mirovina samo jedan ima uvjet za umirovljenje. Radnicima s visokom stručnom spremom uglavnom nedostaju godine staža, a ostalima godine života. U mirovinu je 1999. godine otišlo 82.000 radnika, a tadašnji val umirovljenja je također pokrenula promjena mirovinskog zakona. Promjena zakona ipak stimulira zadržavanje radnika pa tako nakon 65. godine života svaki mjesec duljeg rada donosi 0,34 posto veću mirovinu.

Komentari (1)
  • Više nitko ne govori koliko čovijek mora imati radnog staža za normalnu mirovinu, zar je taj zakon van snage (40 god. ) Sada se govori samo o godinama starosti. Čovijek sa 65 god. starosti može imati preko 45 god. radnog staža ali bogami i samo 30 (vječiti studenti ili malo bi radio, malo se hladio) dali onda i ti sa30 god. rad. staža imaju nakon 65 god. života uvečanje mirovine, dok ljudi sa 39.5 god radnog staža i 60 god. života su kažnjeni. Šta čemo sa Franjinih 100 000 umirovljenika,možda i više, starosti od 30-50 god, kojima je dao uništiti firme, dok su bili na bojištu, pa da nebi imao oružani ustanak na Markovom Trgu dao im penzije.

    6. 9. 2010,   21:15