Obavijesti

News

Komentari 1

Za učenje zemljopisa: Isprobali grickalice i slatkiše 12 zemalja

Za učenje zemljopisa: Isprobali grickalice i slatkiše 12 zemalja
3

OŠ VRPOLJE: Po nekoliko učenika predstavljalo je svaku državu, a onda je uslijedila degustacija grickalica i slatkiša koje su vršnjaci u 12 europskih država izabrali da prezentiraju njihovu zemlju

VIDEO

Povodom Dana Europe u Osnovnoj školi Vrpolje kod Šibenika osmislili su vrlo zanimljiv projekt - učitelji i đaci ove škole preko e twiningsa povezali su se s učiteljima i đacima iz 12 osnovnih škola iz 12 europskih država. Priredili su prezentaciju onoga što su naučili o tim državama uz jedan djeci vrlo zanimljiv detalj -  kolege đaci iz Bugarske, Češke, Španjolske, Portugala, Italije, Njemačke, Slovačke, Mađarske, Norveške, Finske, Švedske, Slovenije i Velike Britanije u Vrpolje su poslali 12 kutija s nacionalnim grickalicama i slatkišima.  

- Bugarska je najveći proizvođač ruža na svijetu. Jedina je zemlja koja nikad od svog osnutka nije mijenjala svoje ime. Sofija, glavni grad Bugarske, je najstariji glavni grad u Europi. Bugari klimaju glavom za ne, a vrte glavom lijevo-desno za da. Bugari su narod čiji pripadnici baš svaki dan konzumiraju jogurt. Bugarska atletičarka Stefka Kostadinova drži svjetski rekord u skoku u vis sa 2,09 metara koji i danas nakon 28 godina nije oboren. To je najdugovječniji rekord u svijetu sporta. U Bugarskoj živi baba Vanga, proročica čija se proročanstva uistinu ostvaruju - obznanili su kolegama učenici 8. razreda Andija Vučak i Paula Burazer. 

Po nekoliko učenika, uz pomoć glazbe i videa s projektora, upriličilo je ovakvo petminutno predstavljanje svake države, a onda je uslijedilo najzanimljiviji dio - degustacija grickalica i slatkiša koje su vršnjaci u 12 europskih država izabrali da prezentiraju njihovu zemlju.  

Osim okusa, djeci je bio vrlo zanimljiv i dizajn njihove ambalaže. Projekt su uz pomoć djece osmislili i proveli profesorica zemljopisa Antonija Petković i profesor talijanskog jezika Karlo Klarin. Svaka od 12 europskih škola poslala je paket u vrijednosti od 15 eura ill oko 100 kuna. 

- Među ostalim, po izgledu svakog od ovih stolova može se vidjeti velika razlika u vrijednosti novca u različitim zemljama - rekao je Klarin, pokazujući razliku između prepunog stola bugarskih slatkiša i vrlo 'prozračnog' stola s njemačkima.   

Svim europskim školama koje su poslale pakete vrpoljački đaci uzvraćaju istom mjere - svaka će dobiti pun paket hrvatskih grickalica i slatkiša koji će dalekim kolegama biti jednako egzotični kao što su nama danas bili egzotični njihovi.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a