Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Za vratinu i špek nedostaje nam još najmanje milijun svinja

Skakanje cijena počelo je već u drugom tromjesečju ove godine. No uvoznici prate što se događa, pa se u prvom tromjesečju u RH uvezlo dvostruko više svinjetine nego u drugom – posebice za preradu

Zbog vratine i špeka nedostaje nam milijun svinja, piše Večernji list, ističući da je uvoz svinjetine 20 posto veći od domaće proizvodnje pa je odojak skuplji i 30 posto.

Kilogram svinjske vratine za 36 kuna, a telećih rebara 33, sve je učestalija slika i u trgovačkim lancima ovih dana.

Iako se tim dvjema kategorijama, u pravilu iz uvoza, obično privlače potrošači, svinjetina s kojem se donedavno neprestano "akcijalo" po cijeni od 20-ak kuna, zbog prijetnje afričke svinjske kuge koja je već desetkovala neke farme u Europi te poremećaja uzrokovanih niskim otkupnim cijenama u lanjskoj godini, očito je prošlost.

Robert Anić/PIXSELL SITUACIJA NIJE IDEALNA Industrijska proizvodnja mesa ne pomaže u borbi protiv gladi

- Odojak je trenutačno skuplji 30 posto nego u istom tjednu lanjske godine. Za prosječnih 25 kg lani je trebalo izdvojiti 55 eura, a kad su na tržištu niske cijene proizvođači obično pokolju krmače, što rezultira i manjom proizvodnjom svinjskog mesa. Potom, kad poraste potražnja, cijene skaču nebu pod oblake - objašnjava direktor Croatiastočara Branko Bobetić.

Ističe kako je skakanje cijena počelo već u drugom tromjesečju ove godine. No uvoznici jako dobro prate što se događa, pa se u prvom tromjesečju, zbog niskih cijena, u RH uvezlo dvostruko više svinjetine nego u drugom – posebice za preradu. Prosječna uvozna cijena u prvom tromjesečju 2019. bila je 1,99 eura, a u drugom 2,55 eura, 28 posto viša.

CRVENO BARANJSKO ZLATO 'Kvalitetnu mljevenu papriku radimo od više različitih sorti'

- Nekih kategorija jednostavno nema dovoljno. Samo da bi se namirila potražnja za svinjskom vratinom te svježim carskim mesom, Hrvatskoj bi trebalo još najmanje milijun svinja - kaže Bobetić, donosi Večernji list. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Tema: Hrvatska

Komentari (39)
  • Španjolski krmenadli bez kosti u konzumu bili 35 kn... vjerojatno ih je konzum platio 20ak kn... pa trasport... kako se Španjolcima to isplati, a našima ne (i stvarno, po toj cijeni im se nikako ne isplati)? Kako Nizozemci uspijevaju hranit pol Europe na pet puta nekvalitetnijoj zemlji nego li je to naša slavonska Zašto je talijanska tuna Rio Mare skupa ko otrov dok mi imamo uzgajališta sa duplo kvalitetnijom tunom? A već 30ak godina imamo samostalno i suvereno Ministarstvo poljoprivrede?

    12. 10. 2019,   09:56
  • Kak se meni vidi ubrzo bumo svi postali vegani pa fino svi skup pasli travu i aj bok

    12. 10. 2019,   10:31
  • koliko poticaja, agrokor, slavonija, sela ...a nama nedostaje stoke! divno!

    12. 10. 2019,   09:58