Obavijesti

News

Komentari 0

Za zabavne praznike: U Rijeci otvoren dječji festival Tobogan

Za zabavne praznike: U Rijeci otvoren dječji festival Tobogan
6

Održavanje festivala, osim u kompleksu Benčić, fizički će biti smješteno na više lokacija u gradu, sa ključnim točkama od Vežice do Drenove i Bivija, uglavnom na otvorenome

VIDEO

Za sve učenike koji se pitaju kako sadržajno i aktivno ispuniti ovogodišnje ljetne ferije odgovor nudi riječki dječji festival Tobogan premijerno otvoren u utorak u industrijskom kompleksu Benčić...

Zabavni dio programa, u društvu riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, Emine Višnić, direktorice Rijeka 2020 d.o.o. i Marine Medarić, zamjenice župana PG županije, upriličio je Triko Cirkus Teatar i Nikolina Maj, koja je  izvela ulični solo show. 
Riječ je o festival koji je dio Ciglene kuće, jednog od sedam glavnih programskih pravaca Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture, čiji su domaćini Art-kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka te Vijeće mladih Benčić.

tobogan



- Ključna želja organizatora je ljetne praznike u Rijeci pretvoriti u sadržajno i bogato razdoblje za djecu u kojem kultura i kreativnost imaju svoje istaknuto mjesto. Dugoročno, Tobogan je priprema za otvaranje Dječje Ciglene kuće u kompleksu Benčić u kojem će se provoditi sadržaji za djecu i mlade. Stvaranje dva tjedna intenzivne kulture za djecu, edukacijskih interaktivnih programa i zabave koji nadahnjuju osnovna su nit vodilja. Ujedno je riječ o pilot projektu Gradske knjižnice Rijeka, Art-kina i Gradskog kazališta lutaka Rijeka, koji u sinergiji osmišljavaju program u kojem će se ispreplitati čitanje, kazalište i kino, pa i više od toga - ističe EPK team.

tobogan



Održavanje festivala, osim u kompleksu Benčić, fizički će biti smješteno na više lokacija u gradu, sa ključnim točkama od Vežice do Drenove i Bivija, uglavnom na otvorenome. Osim djelatnika triju riječkih ustanova u kulturi uključeni su i vanjski suradnici, umjetnici, edukatori i stručnjaci iz svog područja djelovanja, prvenstveno Vijeće mladih Benčić. 

 - 'Tobogan'  čine različiti programi, od interaktivnih radionica, poput arheologije, retro igara, uređenje okoliša u kompleksu Benčić, preko raznih filmskih i dramskih, škole medijske kulture, do filmskih projekcija i kazališnih izvedbi u formi japanskog uličnog kazališta koje postaje mediteransko i riječko - pojašnjava EPK team.

Prijave za radionice, koje traju od 27.lipnja do 8. srpnja  kreću u četvrtak 1. lipnja., a sudjelovanje je besplatno. 

tobogan

Svi zainteresirani mogu se prijaviti online prijavnicom na kojoj se može odabrati radionica prikladna uzrastu djeteta. 


A izbor je velik i opsežan pa se tako djeca mogu upoznati, naučiti i poistovjetiti kako je to, bar na jedan dan biti knjižničar, arheonaut (arheološka radionica usmjerena ka upoznavanju s arheološkim radom i primjerima iz prave prakse), biljeter ili blagajnik u kinu, novinar/reporter, glumac i štošta drugo.

 

Tu je i tzv. Kamp miješane krvi gdje će se djeca upoznati s čarima kamperskog života i sportskim disciplinama

KulTura - koja će male i velike čitače navesti na svakodnevnu povijesno edukativnu šetnju centrom grada

Vremenski putnici - tj. povijesno putovanje s kreativnim zadacima kroz industrijsku baštinu grada Rijeke 

Kvorum frakcija, mini larp - gdje će svatko prezeti ulogu “običnog” građana u političkom susretu gdje se svaki glas treba čuti i svaka odluka dobro promisliti

Knjiška olimpijada - koja okuplja vesele knjiške igre i natjecanja u svrhu promocije knjige i čitanja. 

Lutkarsko – dramska radinica 'Složna kučica'  te Radionica igre na filmu gdje će se, preko glumačke vježbe predstavljanja, istražiti trenutne dječje preokupacije, stanja i potrebe. Iz tog procesa istraživanja, polaznici će, s dramaturginjom, izraditi priču, a nakon napisanog scenarija, glumačkih priprema i osmišljavanja vizualnog dijela priče slijedi i samo snimanje filma. Završni rad bit će prikazan na svečanom zatvaranju festivala 8.7. u prostoru ex tvornice Rikard Benčić, a jedan od voditelja ove radionice je i renomirani hrvatski glumac Leon Lučev.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.