Obavijesti

News

Komentari 76

Za ženu lovio školjke, a našao zub pretka velike bijele psine

Za ženu lovio školjke, a našao zub pretka velike bijele psine
3

Stjepan Sučec (47) iz Pokupskog fotografiju velikog crnog zuba poslao je američkom stručnjaku koji je potvrdio da je pripadala najvećoj izumrloj psini

VIDEO

Došli smo čamcem na sredinu Kupe koja je na tom dijelu bila toliko niska i bistra da se vidjelo dno. Supruga Marija (44) zamolila me je da joj skupim nešto školjaka kako bi mogla izrađivati ukrase. Vidio sam nešto veliko i crno na dnu te misleći da je kamen, primio sam ga nogama i izvadio, prepričava nam Stjepan Sučec (47) iz Pokupskog trenutke koji su prethodili spektakularnom nalazu zuba megalodona.

To je predak velike bijele psine koji je živio prije 25 milijuna godina te težio i do 50 tona. Posljednji primjerak izumro je prije dva milijuna godina.

No u tim trenucima dok ga je prebirao po rukama, ni sam nije znao kakav mu je dar poklonila Kupa, na koju godinama odlazi s obitelji. Pokazivao ga je supruzi, sinu Patriku (15) te prijatelju Ivanu Jagodiću (51), koji je s njima bio u čamcu. Vijećanje o ulovu s čamca preselilo se na terasu Stjepanova kafića “Pokupčanka”, na kojem je do dugo u noć s prijateljima nagađao je li to zub neke pretpovijesne životinje ili obična sitničarija.

- Supruga je ranije otišla kući na spavanje, a ja sam do dugo u noć surfao internetom pokušavajući odgonetnuti je li to doista zub i kome pripada. Kad sam utipkao pretpovijesne životinje, nisam mogao vjerovati da u ruci držim izvrsno očuvan zub megalodona - ozareno govori Stjepan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Odmah je probudio suprugu koja mu je, kroz polusan, tek dobacila da lupa gluposti i da je pusti da spava. Na internetu je našao stranicu koja se bavi proučavanjem fosila i poslao im je mail s priloženom fotografijom. Potvrda od američkog stručnjaka Johna Taylora brzo je stigla.

- Napisao mi je da je to 99,9 posto zub megalodona koji je živio tijekom miocena prije dva do 24 milijuna godina te da mu se javim ako imam bilo koje dodatno pitanje. Poslao sam mail i kustosu Hrvatskog prirodoslovnog muzeja te ću im u rujnu zub odnijeti na procjenu - kaže Stjepan, koji se posljednjih 10 dana od zuba ne odvaja ni na trenutak. Na pitanje zašto je s objavom priče u novinama čekao tako dugo, odgovorio nam je kako ni sam nije znao što da napravi te se prvo kod stručnjaka želio uvjeriti što je to uopće našao. Iako još nisu potpuno odlučili što će sa zubom, najvjerojatnije ga neće nikome prodavati.

- Voljela bih da ga zadržimo, a Stjepan se ionako od njega ne odvaja - kaže Marija. Pitali smo Stjepana je li, osim njegove supruge, ovaj zub megalodona njegov najveći životni ulov. Sa smiješkom nam je odgovorio da tog ulova ne bi ni bilo da nije bilo njegove supruge s kojom je u braku 19 godina.

Ravnatelj javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Požeško-slavonske županije Ivica Samardžić smatra ovaj nalaz iznimno važnim.

- Mislim da je jako značajan i vrijedan, a koliko, to će procijeniti u muzeju - kratko nam je rekao. Iako je posljednji primjerak davno izumro, jedan Amerikanac ustvrdio je još 2008. godine da ga je vidio u Kalifornijskom zaljevu. Bio je uvjeren da se radi baš o megalodonu. A prirodoslovni muzej u Dallasu na aukciji je ponudio ralje ove pretpovijesne zvijeri s početnom cijenom od vrtoglavih 3,2 milijuna kuna.

U rujnu će u muzej na procjenu starosti

Zub megalodona koji je Stjepan našao je izvrsno očuvan. U rujnu će ići na procjenu u Prirodoslovni muzej kako bi utvrdili starost.

Ostatke megalodona lani su našli podno Papuka

Jedan od zubiju ove izumrle nemani čuva i Ivica Samardžić iz Požege. Na nalazištu kraj Papuka pronašao je i kod sebe čuva i brojne druge ostatke velikih morskih pasa iz doba miocena.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda