Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Za župu u Tučepima: Vjernici donirali kalež od 10.000 eura

None Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Novi kalež napravljen je za obljetnicu 350 godina tučepske Župe sv. Ante. Radio ga je akademski kipar Hrvoje Ljubić. Novac za njegovu izradu dalo je 59 Tučepljana

Važna je simbolika kaleža. Od Višeslavove krstionice do danas izvire Hrvatska crkva i širi se svim područjima naše domovine. Stoga smo u naš kalež ugradili naše crkvice i tučepske svece koje su naši preci častili i crkve im gradili, kaže fra Nediljko Šabić.

Ovaj župnik iz Tučepa srdačno nas je primio u župnom uredu te nam pokazao kalež vrijedan 10.000 eura. Novi kalež napravljen je za obljetnicu 350 godina tučepske Župe sv. Ante, a radio ga je akademski kipar Hrvoje Ljubić u Zagrebu, koji je radio i sarkofag blaženog Alojzija Stepinca te kalež darovan papi Ivanu Pavlu II. prilikom posjeta Hrvatskoj.

Kalež je napravljen u kombinaciji zlata i srebra, u obliku Višeslavove krstionice, a na šest strana su simbol križa, svetog Ante, svetog Jure, svete Kate, svetog Roka i Majke Božje. U dnu su ugravirane sve tučepske crkve, a od zlata je napravljena i posuda s koje će se vjernicima dijeliti hostije. Prilozi za izradu kaleža bili su dobrovoljni, a novac je skupljen za samo dva tjedna.

Kalez Tucepi | Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Ukupno je 59 Tučepljana dalo novac za nabavku prekrasnog kaleža, od onih imućnijih do 16-godišnjaka koji je iz svojega fonda, a zaradio ga je ove sezone radeći u hotelu Alga, izdvojio 100 eura. Ima i onih koji smatraju da se moglo proći jeftinije.

- Gdje god ima svjetla, ima i tame. Ali moj Bože, uvijek ima drugačijeg razmišljanja, svi smo različiti, svi se mi ugrađujemo u veliki mozaik - ne zamjera fra Nediljko štedljivima.

Ponosan je i što u Tučepima tijekom njegova župnikovanja ima sve manje djece koja ne pohađaju vjeronauk. Napominje kako najviše problema ima s provalama. Zbog toga je dao sagraditi nova vrata župnog ureda, kao i ogradu uz njih, a rešetke je postavio i na maleni prozorčić kroz koji su lopovi pokušali doći do crkvenih bogatstava.

Među Tučepljanima koji su financirali izradu kaleža je i Andrija Augustin Varvodić. Iako većinu vremena radi u Njemačkoj, među prvima se odazvao pozivu i donirao 1500 eura.

- Nema tu ništa čudno, kao obitelj pomažemo Crkvu i župnike kad god treba. Pogotovo fra Nediljku, koji puno daje za humanitarne svrhe, poziva s oltara na razne dobrotvorne akcije, organizirao je ljetovanje djece iz Slavonije u vrijeme poplave... Doista zaslužuje poštovanje. Tko je davao, taj će i dalje davati, tko je pio, taj će i dalje piti - rekao je Varvodić.

Kad su doznali kako je Varvodić dao novac za nabavku kaleža, istim iznosom parirala je i općina. Pokušali smo doznati jesu li novac dali iz vlastitog novčanika ili iz općinskog proračuna. Nažalost, načelnik je bio na službenom putu, dok njegova zamjenika nije bilo u općini.     

Tema: 100% prirodno

Komentari (81)
  • U ime Oca i Novca!

    30. 11. 2017,   19:34
  • Da se budaletine bar prisjete kaj je Isus sve rekel o zlatu i srebru. To su nevjernici a ne vjernici.

    30. 11. 2017,   19:36
  • Zašto dati siromašnima kad se možemo pohvalit zlatnim kaležom lol.

    30. 11. 2017,   19:41