Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Hrvati navijaju da ja odem u krvi, to znači da dobro radim'

None Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Srbijanski predsjednik u četvrtak je izjavio kako ga zabavlja pisanje hrvatskih medija u prosvjedima u Srbiji. Kaže kako su napisi da će on biti svrgnut u krvi 'izraz želje nekih' koji žele slabu Srbiju

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak kako ga zabavlja pisanje hrvatskih medija o prosvjedima u Srbiji i o nagovještajima navodnih sukoba u kojima bi on trebao biti svrgnut 'u krvi'.

- Vrlo sam pozitivno iznenađen, jer ako oni toliko navijaju da ja u krvi odem, da nestanem, da je ovdje grotlo i prevratnička atmosfera - onda sam sigurno nešto dobro učinio za Srbiju u prethodnom razdoblju, odgovorio je Vučić na pitanje novinara komercijalne televizije TV Pink kako komentira pisanje hrvatskih medija o prosvjedima koji se od 8. prosinca svake subote održavaju u Beogradu, a počeli su se širiti i na druge gradove u Srbiji.

Vučić je rekao kako je takvo medijsko izvještavanje u Hrvatskoj 'u moru problema s kojima se susreće na dnevnoj razini', jedna od stvari koja ga zabavlja.

'Hrvatska je natjecateljska nacija'

Kaže kako to vidi kao 'izraz želje' onih u Hrvatskoj koji bi željeli slabu Srbiju, onakvu kakva je bila nekad pod njegovim današnjim protivnicima - (bivšim predsjednikom države) Borisom Tadićem, (nekadašnjim gradonačelnikom Beograda) Draganom Ðilasom i (bivšim šefom diplomacije) Vukom Jeremićem.

Tada je Hrvatska bila dominantna u odnosu na nas u svakom pogledu, ocijenio je Vučić, ukazujući na neke podatke koji ilustriraju današnje razlike u gospodarstvu i trgovini. 

- Koji god od tih pokazatelja pogledate danas, vidjet ćete da je drugačiji. Srbija ima suficit u trgovini s Hrvatskom, ima dvostruko veći rast od Hrvatske u 2018., za 55 posto nižu stopu javnog duga u odnosu na BDP, skoro dvostruko niži javni dug u apsolutnom iznosu - ustvrdio je srbijanski predsjednik.

Osmi vikend zaredom u centru Beograda održava se prosvjed "Jedan od pet miliona" "1 OD PET MILIJUNA" Opet prosvjed u Srbiji: Traže ostavku Aleksandra Vučića

Konstatirajući kako je 'Hrvatska natjecateljska nacija' kao i Srbija, Vučić je rekao kako bi neki željeli da se vrate ranija vremena.

- To možete vidjeti kada čitate njihovog glavnog ideologa Davora Stiera. Tu vidite koliko pate za starim vodstvom u Srbiji, a koliko su oprezni kada govore o Srbiji pod Vučićem, jer je ona neusporedivo snažnija nego ranije - rekao je Vučić novinarima.

On je naglasio kako Srbija Hrvatsku ničim ne ugrožava, osim što Srbija neće biti 'slaba ni nesposobna'.

Vučić je poručio da Srbija s Hrvatskom želi 'dobre i najbolje odnose i još mnogo toga', kao što je učinila i za pripadnike hrvatske manjine u Srbiji.

Srbija je prvi vanjskopolitički partner BiH

Govoreći o sastanku s predsjedateljem Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Vučić je precizirao da su na stolu bile političke teme, nastavak ekonomske suradnje Srbije s BiH i njezinim entitetom Republikom Srpskom (RS), te zajednički projekti.

Podsjetivši da je Srbija prvi vanjskopolitički partner BiH među državama regije, on je ukazao da je robna razmjena između dviju država 'dosegnula svoj vrhunac' od 1,9 milijardi eura.

 

Vučić je među ostalim najavio da će Srbija sama izgraditi most preko Save, vrijedan 100 milijuna eura, rekavši da će to biti "mali poklon" svom narodu u RS i BiH.

Najavio je i početak radova na izgradnji Memorijalnog centra Donja Gradina - Jasenovac, za koji će 75 posto sredstava dati Srbija, a 25 posto Republika Srpska. 

Komentari (101)
  • Prosvjednici šetaju po ulicama gradova u Srbiji, a ne u Hrvatskoj. Zašto Vučića onda žulja Hrvatska? Neka to objasni svojim građanima koji prosvjeduju protiv njega.

    31. 1. 2019,   19:00
  • A jel te doma prosvjednici zabavljaju

    31. 1. 2019,   19:01
  • Nas zabavlja vučić svojim fantazijama kao što je ona da će letovat na srpskom jadranu.

    31. 1. 2019,   19:06