Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dan užasa: Zabio se autom u prosvjednike, pao helikopter...

None Foto: SOCIAL MEDIA 9

KRV U VIRGINIJI Iz parka u Charlottesvilleu vlast želi ukloniti kip generala Leeja što je izazvalo prosvjede ekstremnih desničara. S njima su se sukobili protuprosvjednici. Stvari su izmakle kontroli

Najmanje jedna je osoba poginula a 19 je ozlijeđeno u subotu u američkoj saveznoj državi Virginiji tijekom nasilnih sukoba između bijelih nacionalista i protuprosvjednika, prenosi Fox News.

 

POGLEDAJTE VIDEO:

Drama u Virginiji u SAD-u: Zabio se autom u prosvjednike, ima ranjenih! Više na http://bit.ly/2uQQUsL

Posted by 24sata on 12. kolovoza 2017

 

Usred sukoba automobil se zaletio u skupinu protuprosvjednika tijekom skupa "Ujedinimo desnicu" u Charlottesvilleu.

Sudionici sukoba naoružani su improviziranim štitovima i palicama. 

Proglašeno je izvanredno stanje kako bi se policiji omogućilo da mobilizira svoje snage. Međutim, jedan policijski helikopter koji je nadgledao prosvjed se iznenada počeo nekontrolirano rotirati u zraku i srušio se u blizini Charlottesvillea. Prema prvim informacijama, poginula su dvojica policajaca koja su bila u njemu.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je Amerikance da nadiđu mržnju i netrpeljivost kako bi spriječili takve nasilne prosvjede. 

"Najstrože osuđujemo ovaj nečuveni izljev mržnje, netrpeljivosti i nasilja s mnogo strana", poručio je novinarima na svom golf terenu u New Jerseyu, prenosi Reuters. 

"SVI se moramo ujediniti i osuditi sve što mržnja predstavlja. U Americi nema mjesta za ovakvo nasilje. Budimo svi kao jedno", napisao je američki predsjednik na svom Twitter profilu. 

Skup ekstremne desnice održao se zbog planova o uklanjanju kipa južnjačkog generala Roberta E. Leeja, piše BBC. 

Spomenici u čast Leeju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u krvavom Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865., postali su točka prijepora u Sjedinjenim Državama. Mnogi od njih već su uklonjeni ili preseljeni, dok ostalima, poput Leeju u Charlottesvilleu, gradu u središtu Virginije, prijeti slična sudbina, piše dpa.

Protivnici tih spomenika tvrde da oni predstavljaju mračna poglavlja američke povijesti u kojima je ropstvo bilo legalno, a rasizam norma. Drugi smatraju kako je micanje spomenika poput uklanjanja dijela povijesti, te ističu da oni odaju počast samo pojedincima. 

Leejev spomenik u Virginiji izgrađen je 1924. i jedan je od mnogih simbola Konfederacije postavljenih godinama nakon Američkog građanskog rata, prenosi dpa. 

Komentari (63)
  • Više mi je pun k...c ovih pofarbanih rasista! gledam neki dan na "CBS Reality", kak neka pofarbana govori o bjelkinji i uredno pred tv ekipom je nazove "vajt treš"!!!!! i nikom ništra!!!! da je bjelkinja njoj rekla da je "nigerica", ovi širokogrudni, napredni, tolerantni, bi ju rastrgali!

    12. 8. 2017,   21:30
  • "Ekstremni desničari"... hm... a tko su bili protuprosvjednici, ekstremni ljevičari? Po čemu nekoga uopće karakterizirate "ekstremnim"? Ili samo lijepite etikete?

    12. 8. 2017,   21:02
  • "nacionalisti i protuprosvjednici" - a tko su protuprosvjednici, internacionalisti? Jel vi znate uopće tko je nacionalist i što je to nacionalizam?

    12. 8. 2017,   21:04