Obavijesti

News

Komentari 63

Dan užasa: Zabio se autom u prosvjednike, pao helikopter...

Dan užasa: Zabio se autom u prosvjednike, pao helikopter...
9

KRV U VIRGINIJI Iz parka u Charlottesvilleu vlast želi ukloniti kip generala Leeja što je izazvalo prosvjede ekstremnih desničara. S njima su se sukobili protuprosvjednici. Stvari su izmakle kontroli

VIDEO

Najmanje jedna je osoba poginula a 19 je ozlijeđeno u subotu u američkoj saveznoj državi Virginiji tijekom nasilnih sukoba između bijelih nacionalista i protuprosvjednika, prenosi Fox News.

 

POGLEDAJTE VIDEO:

Drama u Virginiji u SAD-u: Zabio se autom u prosvjednike, ima ranjenih! Više na http://bit.ly/2uQQUsL

Posted by 24sata on 12. kolovoza 2017

 

Usred sukoba automobil se zaletio u skupinu protuprosvjednika tijekom skupa "Ujedinimo desnicu" u Charlottesvilleu.

Sudionici sukoba naoružani su improviziranim štitovima i palicama. 

Proglašeno je izvanredno stanje kako bi se policiji omogućilo da mobilizira svoje snage. Međutim, jedan policijski helikopter koji je nadgledao prosvjed se iznenada počeo nekontrolirano rotirati u zraku i srušio se u blizini Charlottesvillea. Prema prvim informacijama, poginula su dvojica policajaca koja su bila u njemu.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je Amerikance da nadiđu mržnju i netrpeljivost kako bi spriječili takve nasilne prosvjede. 

"Najstrože osuđujemo ovaj nečuveni izljev mržnje, netrpeljivosti i nasilja s mnogo strana", poručio je novinarima na svom golf terenu u New Jerseyu, prenosi Reuters. 

"SVI se moramo ujediniti i osuditi sve što mržnja predstavlja. U Americi nema mjesta za ovakvo nasilje. Budimo svi kao jedno", napisao je američki predsjednik na svom Twitter profilu. 

Skup ekstremne desnice održao se zbog planova o uklanjanju kipa južnjačkog generala Roberta E. Leeja, piše BBC. 

Spomenici u čast Leeju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u krvavom Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865., postali su točka prijepora u Sjedinjenim Državama. Mnogi od njih već su uklonjeni ili preseljeni, dok ostalima, poput Leeju u Charlottesvilleu, gradu u središtu Virginije, prijeti slična sudbina, piše dpa.

Protivnici tih spomenika tvrde da oni predstavljaju mračna poglavlja američke povijesti u kojima je ropstvo bilo legalno, a rasizam norma. Drugi smatraju kako je micanje spomenika poput uklanjanja dijela povijesti, te ističu da oni odaju počast samo pojedincima. 

Leejev spomenik u Virginiji izgrađen je 1924. i jedan je od mnogih simbola Konfederacije postavljenih godinama nakon Američkog građanskog rata, prenosi dpa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca