Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Zabrana mise na Bleiburgu ide na ruku samo ekstremistima...'

None Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Sada nam predstoji dijalog s Crkvom u Austriji, uključit ćemo i Hrvatski biskupsku konferenciju i Biskupsku konferenciju Bosne i Hercegovine , kaže Šeks

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Vladimir Šeks komentirali su odluku koruške Crkve da zabrani Hrvatskoj biskupskoj konferenciji održavanje mise na Bleiburgu.

"Mogu vam reći da podržavam izjavu Hrvatske biskupske konferencije. To je sve što vam ima za reći", kratko je predsjednik Sabora Gordan Jandroković komentirao odluku Koruške Crkve kojom je zabranila održavanje misa na Bleiburgu.

kaquarium RUŽA TOMAŠIĆ: 'Zabrana mise na Bleiburgu je skandalozan i šokantan čin'

Vladimir Šeks je rekao da su organizatori bleiburške komemoracije poduzeli sve da ne bude neprimjerenih i ustaških znakovlja, pa je vijest iz Koruške, kaže, došla kao grom iz vedrog neba, javlja N1.

REAGIRALI HRVATSKI BISKUPI: 'Žalimo zbog zabrane mise na Bleiburgu, ne poštuju se žrtve'

„U tome smo u velikoj mjeri i uspjeli, a Austrija je nedavno donijela zakon kojime je za počinitelje isticanje ustaških simbola odredila i zatvorske kazne i visoke novčane kazne i zato je kao grom iz vedrog neba došla ova odluka administratora biskupa u Koruškoj da se zabranjuje ova komemoracija. Sada nam predstoji dijalog s Crkvom u Austriji, uključit ćemo i Hrvatski biskupsku konferenciju i Biskupsku konferenciju Bosne i Hercegovine nastojeći da dođe do povoljnoga aranžmana, jer ovo je loša poruka koja ide na ruku ekstremistima“, rekao je Šeks.

NAKON ZABRANE MISE Predstavnici Sabora razgovarat će s organizatorima Bleiburga

Smatra da odluka o otkazivanju komemoracije nije razborita „jer će se nešto što je zabranjeno pokušati napraviti ilegalno".

„To nije dobro i nastojat ćemo da se ta odluka izmjeni, ali bez obzira na to, naći ćemo načina da se uskladi s austrijskim zakonima i održi komemoracija za žrtve Bleiburga i križnih puteva“, poručio je.

Komentari (120)
  • ono kad ti civilizirani ljudi šalju poruku, a ti se i dalje praviš 'grbav' i ne želiš prihvatiti....

    8. 3. 2019,   23:05
  • Austrija je pravna država, ako se nešto ne smije onda se i ne radi, a ne kao u Horvatistanu.

    8. 3. 2019,   22:56
  • Zastrašujuće je kako i koliko se hrvatski politikanti brzo sakriju iza nekog DRUGOG. Bez pogovora stoji da Bleiburg nije ausrijski problem i da su austijski socijalisti iskompeksirani i silno opterećeni SVOJOM PPROŠLOŠĆU te da i na ovaj način pokazuju svoje distanciranje od zločinca Hitlera, rado bi oni maknuli Bleiburg jer ih podsjeća na njihovu prošlost i zločine koje bi tako rado i brzo zaboravili. No boli da hrvatski politikanti kao Šeks, Plenković i slični ne rješavaju taj isti i još veći problem u Hrvatskoj…….zašto se čeka i odugovlači sa otkopavanjem JAMA, najvećom hrvatskom sramotom, zašto se ne riješi pitanje Jasenovca, još jedne hrvatske sramote i zašto se ne otvore komunističke arhive pa da se zna istina. Nisu nama krivi Austrijanci nego naši zločinci i njihovi potomci koji su isto takvo ZLO kao i oni prije.

    9. 3. 2019,   11:16