Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zabranjena i zastava HOS-a: U Austriji možete ići iza rešetaka

None Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Počasni bleiburški vod održao je konferenciju za novinare na kojoj je bilo riječi o održavanju ovogodišnje središnje komemoracije u Bleiburgu 18. svibnja

Žalit ćemo se zbog promjene režima održavanja komemoracije, najavio je danas na konferenciji za novinare Počasni bleiburški vod.

- Što se tiče same organizacije i događanja, mi smo odlučili da će režim komemoracije organizirati kao i proteklih godina, u skladu s austrijskim crkvenim propisima. Iako bismo mogli doći sa zastavama i transparentima, odlučili smo doći samo s crkvenim obilježjima - rekao je Bože Vukušić, voditelj predstavništva Počasnog bleiburškog voda.

Zagreb: Konferencija za medije Počasnog bleiburškog voda (PVB) | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Poručio je svima koji dolaze na komemoraciju da se pridržavaju austrijskih zakona i pravila jer će policija rigorozno intervenirati, prenosi Dnevnik.hr.

ODLUKA AUSTRIJSKE POLICIJE Ipak popustili: Komemoracija na Bleiburgu može se održati

Podsjetio je kako je prošle godine bilo šestero uhićenih zbog ustaških obilježja te da su proveli po nekoliko mjeseci u austrijskim zatvorima.

- Dozvoljeno je samo crkveno obilježje i službena hrvatska zastava. Samim time, bilo koje drukčije zastave, poput vojničkih zastava (time i HOS-a) zabranjene. 

Zagreb: Konferencija za medije Počasnog bleiburškog voda (PVB) | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Nadzornog odbora Počasnog bleiburškog voda Vladimir Šeks kazao je da je utvrđeno da se komemoracije odvijaju 'u skladu s propisima, dostojanstveno, u skladu sa onim što zahtijevaju žrtve rata'.

- Usijanih, ludih glava ima i bilo ih je. Mjere predostrožnosti će biti poduzete da se oni onemoguće i u suradnji s austrijskom policijom, tako da provokatori ne dođu do izražaja kako austrijska policija ne bi imala povoda za prekid komemoracije - rekao je Šeks.

Koruška policija je za N1 Televiziju rekla da  postoji mogućnost da korištenje zabranjenih simbola dovede do otkazivanja i zabrane komemoracije. 

Komentari (146)
  • Kao dragovoljac DR, koji je na samom početku rata bio i pripadnik HOS-a, reći ću slijedeće: ovo je sasvim u redu. Svrha komemoracije na Bleiburgu je obilježavanje i održavanje sjećanja na žrtve jednog strašnog stradanja hrvatskog naroda iz nekog vremena daleko prije Domovinskog rata, te misa za žrtve. HOS, kao ni bilo koje druga ratna postrojba HV Republike Hrvatske, nema nikakve veze s Bleiburgom i događanjima tamo od prije više od pola stoljeća. Ne vidim nikakvu svrhu bilo kojeg oblika militarizacije komemoracije. Pripadnici HOS-a i HV-a, kao i njihove ratne zastave, poželjni su biti nazočni na obilježavanjima događaja i mjesta iz Domovinskog rata, događaja kojih su bili svjedoci i sudionici. Ratne zastave postrojbi HV nemaju nikakve veze s Bleiburgom i nemaju tamo što tražiti. Hrvatska državna obilježja, te vjerska obilježja da, ali zastave ratnih postrojbi iz Domovinskog rata ne. Dostojanstvo treba biti prije svega i iznad svega.

    6. 5. 2019,   13:18
  • To je normalno kakve veze HOS ima s drugim svjetskim ratom.

    6. 5. 2019,   12:29
  • Tako se to radi u uredjenim drzavama!

    6. 5. 2019,   12:56