Obavijesti

News

Komentari 79

'Zabrinuti smo zbog situacije u Ukrajini. To je neprihvatljivo...'

'Zabrinuti smo zbog situacije u Ukrajini. To je neprihvatljivo...'
1

Podržavamo sve međunarodne inicijative koje će olakšati tenzije, s potpunom podrškom teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković

VIDEO

Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je na otvaranju summita SEI-ja nedavnu rusku akciju u Kerčkom tjesnacu kada su zarobljena tri ukrajinska broda s mornarima, rekavši da se radi o neprihvatljivom kršenju međunarodnog prava.

Domaćin bio Andrej Plenković: Završen sastanak na vrhu Srednjoeuropske inicijative! Reporterka: Monika Menčik

Posted by 24sata Politiko on Tuesday, December 4, 2018

Napetosti između Rusije i Ukrajine eskalirale su nakon što je Rusija prije tjedan dan zarobila tri broda ukrajinske mornarice i posadu kada su pokušali proći kroz Kerčka vrata, između Crnog i Azovskog mora.

Rusija odbija međunarodne pozive da se oslobode 24 pomorca, od kojih su trojica ranjena, i tvrdi da su oni ilegalno prešli rusku granicu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Rat je neizbježan. Ovo će vam biti zadnja Nova godina u miru'
'Rat je neizbježan. Ovo će vam biti zadnja Nova godina u miru'

- Zabrinuti smo zbog situacije u Ukrajini...To je neprihvatljivo i protivi se međunarodnom pravu, rekao je Plenković na summitu Srednjoeuropske inicijative.

- Podržavamo sve međunarodne inicijative koje će olakšati tenzije, s potpunom podrškom teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine - istaknuo je.

Pitanje sigurnosti i migracija jedno je od glavnih tema sastanka na vrhu kojim Hrvatska završava jednogodišnje predsjedanje regionalnom inicijativom 18 zemalja.

Plenković smatra da je u ovom potonjem jedino učinkovit sveobuhvatni pristup, reguliranje legalnih migracija i operativno sprečavanje ilegalne migracije.

Rusi više ne smiju u Ukrajinu: 'Moramo spriječiti novi napad'
Rusi više ne smiju u Ukrajinu: 'Moramo spriječiti novi napad'

- Mi nismo zemlja koja se odlučila za dizanje fizičkih barijera na granici. Umjesto toga zaposlili smo 6500 graničnih policajaca koji čuvaju tu granicu pripremajući se za ulazak u šengenski sustav - rekao je Plenković.

Dodao je da je ključna suradnja s članicama EU-a i Frontexa.

- Vjerujem da upravo takav pristup može donijeti rezultata, dodao je.

Istaknuo je i značaj SEI-ja za prenošenje iskustava onim članicama koje još nisu u EU-u i NATO-u.

- Kao najmlađa članica ponudit ćemo nesebično sva naša iskustva i znanja te političku potporu, rekao je.

Na završetku jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja SEI-jem, u Zagrebu je u utorak summit organizacije. O temama sigurnosti i gospodarstva razgovara nekoliko premijera i drugih dužnosnika.

U ponedjeljak ih je u Zagreb stiglo petero, ali su mađarski premijer Viktor Orban i predsjednica rumunjske vlade Vasilia Victoria Dancila otišli prije završetka sastanka na vrhu.

'Rat neće stati dok su aktualni ukrajinski političari na vlasti...'
'Rat neće stati dok su aktualni ukrajinski političari na vlasti...'

Iako najavljen, na summit nije došao bugarski premijer Bojko Borisov. 

SEI je osnovan prije tridesetak godina s idejom da se pomogne zemljama regije u pristupanju Europskoj uniji.  Od današnjih 18 članica SEI-ja, njih 10 članica je EU-a, pet je država na putu da to postanu, a tri su članice istočnog partnerstva.

Organizacija je osnovana 1989. u Budimpešti, a u članstvu su danas Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

Predsjedanje SEI-jem će od Hrvatske u Zagrebu preuzeti Italija.

Ukrajina zahvalna Hrvatskoj na potpori

Ukrajina je zahvalna Hrvatskoj na potpori teritorijalnom integritetu i suverenitetu, posebice u svjetlu nedavne eskalacije napetosti s Rusijom, izjavila je u utorak potpredsjednica ukrajinske vlade Ivana Klimpuš-Cincadze na marginama summita SEI-a u Zagrebu.

"Zahvalni smo na potpori koju dobivamo od Hrvatske u smislu našeg teritorijalnog integriteta, suverenosti i neovisnosti", rekla je Klimpuš-Cincadze za Hrvatski radio.

Ukrajina prolazi kroz vrlo teško razdoblje nakon što "nas je Rusija ponovno otvoreno napala, ovoga puta u Crnom i Azovskom moru", kazala je ona.

"Računamo na jedinstvenost europskih nacija i dobila sam jamstva da će se hrvatski glas u tom jedinstvu čuti kao i uvijek u potpori međunarodnom pravu, potpori slobodi i demokraciji dok se Ukrajina bori za povratak u obitelj europskih nacija."

Potpredsjednica ukrajinske vlade sastala se u utorak s premijerom Andrejem Plenkovićem i potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.