Obavijesti

News

Komentari 30

Zabunili se? Besplatni inzulin ljekarne počele su naplaćivati

Zabunili se? Besplatni inzulin ljekarne počele su naplaćivati
1

Ljekarnici su zabunom počeli lijekove jednako naplaćivati i dijabetičarima tipa jedan i dijabetičarima tipa dva, kaže predsjednik Hrvatskog saveza dijabetičarskih udruga

VIDEO

Diljem Hrvatske ljekarne su ovaj vikend bile pune revoltiranih građana koji su morali dati 90-ak kuna za lijekove Lantus i Levemir koji su dosad bili besplatni za dijabetičare tipa jedan

Predsjednik Hrvatskog saveza dijabetičarskih udruga Davor Bučević pojasnio je da je u subotu nastupila izmjena dopunske liste lijekova i da su ljekarnici zabunom počeli lijekove jednako naplaćivati i dijabetičarima tipa jedan i dijabetičarima tipa dva.

- Nedavno smo na sastanku s ministrom zdravlja Sinišom Vargom postigli dogovor da ova dva lijeka postanu dostupna i dijabetičarima tipa dva, ali uz nadoplatu. Do sad su ti lijekovi bili besplatni dijabetičarima tipa jedan i dobro je što ih sad s nadoplatom mogu dobiti i dijabetičari tipa dva. No, u ljekarnama su Lantus i Levimar počeli krivo naplaćivati svima, a ne samo dijabetičarima tipa dva – rekao je Bučević. 

U jednoj od zagrebačkih ljekarni koje su bile otvorene ovog vikenda potvrdili su da je u mnogim ljekarnama došlo do zabune. Kažu, za sve je kriv HZZO koji je izmijenio dopunsku listu lijekova usred vikenda, u subotu.

- Obično treba dva do tri dana da se informatički sustav prilagodi izmjenama i mnoge su ljekarne bile nespremne. Uz to su i liječnici izdavali recepte prošli tjedan a sustav se izmijenio tijekom vikenda. HZZO je naprosto trebao izmijeniti listu lijekova radnim danom, a ne za vikend, pa bi se uspjeli prilagoditi i ne bi bilo grešaka i krivog naplaćivanja – poručili su u jednoj od ljekarni.

Neke ljekarne će vratiti novac, a neke neće

Bučević iz saveza dijabetičara kaže da su iz nekih ljekarni već poručili da će vratiti novac koji su krivo naplatili, no ima i onih koji to ne žele.

- Neki su rezolutno odbacili mogućnost da vrate krivo naplaćeni novac. No sasvim sam siguran da će se stvar brzo riješiti i da će pacijenti ipak doći do svog novca – kaže Bučević.

U Hrvatskoj 170.000 dijabetičara na terapiji tabletama

Inače, u Hrvatskoj oko 170.000 dijabetičara koji primaju terapiju tabletama. Među njima su upravo oni kojima se ovaj vikend krivo naplatilo 90-tak kuna. Uz njih je i 51.000 dijabetičara koji primaju iznulin, a procjenjuje se da oko 80.000 ljudi ni ne zna da ima dijabetes. Sveukupno, šećerna bolest u Hrvatskoj pogađa njih oko 300.000. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa