Obavijesti

News

Komentari 64

Zadarski pacijenti ne mogu do Splita: 'Saniteti nam se kvare'

Zadarski pacijenti ne mogu do Splita: 'Saniteti nam se kvare'
1

Onkološke bolesnike iz Zadra šokirala je obavijest da ne mogu sanitetskim vozilima do Splita. Ravnatelj Zavoda tvrdi: Vozila su stara, a krivica je i na liječnicima

VIDEO

Zadarski onkološki pacijenti na nekoliko su dana ostali bez prijevoza u Klinički bolnički centar Split na zračenje. Nekoliko desetaka bolesnika s područja Zadarske županije neugodno je iznenadila obavijest Odjela saniteta županijskog Zavoda za hitnu medicinu kako ih ovih dana neće moći prevesti do Kliničkog bolničkog centra Split gdje trebaju primiti terapiju.

Ravnatelj Zavoda dr. Predrag Orlović kaže kako se radi o kvaru na vozilima zbog kojeg pacijente nisu mogli prevesti u Split.

- Jedna gospođa je odmah digla paniku. Radi se o tome da imamo stara vozila koja se često kvare i uslugu nismo bili u stanju izvršiti, kaže Orlović i dodaje kako smatra da cijeli sistem ne funkcionira kako bi trebao.

Grešku rade i liječnici

- Grešku u startu rade liječnici obiteljske medicine koji pacijentima daju nalog za sanitetski prijevoz koji mi onda moramo ispuniti i odvesti ih bez obzira na stanje u kojem se nalaze. Nisu svi u istom stanju, neki mogu hodati, što znači da se sami mogu odvesti, a imaju pravo i da netko ide s njima, odnosno pratnja. I dobit će naknadu, bilo za javni prijevoz, bilo automobil, kaže nam Orlović.

Hrvatska mora spriječiti odljev sestara jer situacija je kritična
Hrvatska mora spriječiti odljev sestara jer situacija je kritična

HZZO na svojim internetskim stranicama navodi kako pravo na sanitetski prijevoz radi korištenja zdravstvene zaštite ostvaruje osigurana osoba koja je - nepokretna, teško pokretna i kojoj zbog prirode  bolesti nije preporučeno samostalno kretanje.

- Nisu svi u terminalnoj fazi i neki od njih su pokretni, liječnik njihovo stanje treba pratiti i prema njemu izdavati nalog. Većina njih se sama može snaći za prijevoz ili za to zamoliti susjeda ili supružnika. No, nije na nama da sudimo, nego da uslugu izdržimo, kaže Orlović. 

Naš vozni park je star i vozila se stalno kvare

Doznajemo da u Zadru ima 40 vozila, od kojih je njih tek 26 u dobrom stanju i funkcionalno.

- Naš vozni park je star i vozila se stalno kvare. Ovisi o danu, moramo odrediti prioritete i normalno je da hitne pacijente i njihov transfer nećemo odgađati, a zračenje se u dogovoru može pomaknuti na neki drugi dan, kaže Orlović.

U KBC Split stigao novi uređaj za MR: 'Smanjit će se čekanje'
U KBC Split stigao novi uređaj za MR: 'Smanjit će se čekanje'

Prema tekstu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, osigurana osoba ima pravo na sanitetski prijevoz do najbližeg ugovornog subjekta Zavoda koji sa Zavodom ima ugovorenu i može pružiti traženu zdravstvenu zaštitu, a ostvaruje ih na osnovi naloga za sanitetski prijevoz izdanog od strane izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite koji je izdao uputnicu za traženu zdravstvenu zaštitu.

Ta osoba naknadu za troškove  prijevoza pod uvjetom da je radi korištenja zdravstvene zaštite  upućena izvan mjesta prebivališta, odnosno boravišta te da ne ispunjava uvjete za korištenje sanitetskog prijevoza.

Pravo na naknadu za troškove prijevoza ostvaruje ako na liječenje ide u mjesto koje je udaljeno 50 i više kilometara od mjesta prebivališta, odnosno boravišta osobe jer odgovarajuću zdravstvenu zaštitu, sukladno svom zdravstvenom  stanju ne može ostvariti u bližoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, navodi HZZO.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca