Obavijesti

News

Komentari 367

Zadnja želja: Ispraćaj u krugu obitelji, bez počasti i političara

Zadnja želja: Ispraćaj u krugu obitelji, bez počasti i političara

ISPRAĆAJ: Ratni veterani smatraju da pokojnoga generala Slobodana Praljka treba pokopati uz vojne počasti. No čini se da je Praljak ostavio drukčije upute...

VIDEO

Ne postoje indicije da je odvjetnica generala Slobodana Praljka, Nika Pinter, sudjelovala u dopremanju otrova koji je Praljak ispio u sudnici nakon izrečene osuđujuće presude. Nizozemska policija utvrđuje detalje, a iz Haškog suda potvrdili su da je u tragovima pronađena otrovna tvar. Tijelo Slobodana Praljka je na obudkciji, a nakon toga će se znati što je zapravo Praljak popio.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:44

- Slobodana Praljka nitko nije ubio, nego si je sam presudio jer je častan čovjek koji nije mogao živjeti s presudom ratnog zločinca. Nije mi palo na pamet da bi mogao nešto takvo učiniti. Iako, ja to potpuno razumijem jer je on častan čovjek i ne bi mogao živjeti s presudom ratnog zločinca te da iz sudnice izlazi s lisičinama - rekla je Pinter.

Kontakti s obitelji

Cijela procedura će potrajati jer policija mora utvrditi kako je otrov uopće došao do Praljka. Stoga nije jasno kad će biti njegov pogreb te hoće li biti pokopan uz vojne počasti.

Praljkovi bivši suborci redom se slažu da bi trebao biti pokopan s vojnim počastima.

- General Praljak dao je veliki doprinos Domovinskom ratu. Zaslužuje da ga se pokopa s vojnim počastima, no hoće li do toga doći, ne znam. To će odrediti politika - smatra Ivan Krupec, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi.

S njim se slaže i Tihomir Kmet, predsjednik Udruge ratnih veterana 3. gardijske brigade Kune. Očekuje da će ga pokopati s vojnim počastima jer sve ostalo bilo bi pogrešno.

Slobodan Praljak

U Ministarstvu hrvatskih branitelja nisu htjeli komentirati kakav bi mogao biti sprovod generalu Praljku. Ministar Tomo Medved molio je za razumijevanje, prvenstveno zbog obitelji. Kako kaže, neprestano je u kontaktu s Praljkovom obitelji koja će, kako je najavio, uskoro izaći u javnost s detaljima vezanim za pogreb.

- U srijedu navečer sam bio kod obitelji Praljak. Oni imaju njegovo pismo s njegovim željama. Interes javnosti je velik, ali poštujmo generalove želje i želje njegove obitelji - rekao nam je ministar. Postojanje pisma, jedne vrste oporuke, potvrđeno nam je iz više izvora bliskih obitelji Praljak.

Saznajemo da Praljak nije želio nikakvu komemoraciju, počasti ni političare. Posinak Nikola Babić Praljak nije htio komentirati.

Bez političkih govora

- Slobodana Praljka ispratit će u krugu najbliže obitelji i nabližih prijatelja. Praljak ni sam nije želio da se njegova smrt diže na političku razinu, pogotovo sad, nakon smrti, kad se zna kako se politika odnosila prema njemu sve ove godine. Sam njegov čin jasna je poruka za sve koji žele shvatiti - rekao nam je dobro upućeni izvor blizak obitelji Praljak.

Pokušali smo kontaktirati neke od Praljkovih prijatelja. Abdulah Sidran, sarajevski scenarist i pisac, izjavio je:

- Siguran sam ćete razumjeti da ja svoja mišljenja i osjećanja u vezi s nekadašnjim dobrim prijateljem i suradnikom u ovim okolnostima nikako ne mogu javno priopćavati. Njegov javni lik je definiran tako kako je definiran - i sve drugo je nevažno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 367
VIDEO

'Praljkovo samoubojstvo bila je njegova posljednja granata...'
OTVORILE SE STARE RANE

'Praljkovo samoubojstvo bila je njegova posljednja granata...'

Mostar je danas, zaključuju novinari Guardiana, i danas podjeljen grad. 'Cijela regija je u psihozi i jedna iskra mogla bi biti dovoljna da je cijelu ponovno zapali' govori Marin Tomaš

Praljak se otrovao cijankalijem, srce mu je ubrzo prestalo raditi
NALAZ OBDUKCIJE

Praljak se otrovao cijankalijem, srce mu je ubrzo prestalo raditi

Podsjetimo, Slobodan Praljak umro je u srijedu popodne u bolnici u Den Haagu nakon što je u sudnici odmah nakon izricanja presude popio tada nepoznat otrov
Kovač o presudi: Prestanimo biti patetični, osvijestimo se
'HRVATI SU SPASILI BIH'

Kovač o presudi: Prestanimo biti patetični, osvijestimo se

Nužno je i legitimno da se za koji dan u New Yorku, pred Vijećem sigurnosti UN-a, koje je svojom rezolucijom i osnovalo Haaški sud, iznese stav Hrvatske o njegovu radu, smatra Kovač