Obavijesti

News

Komentari 54

Ministarstvo tvrdi: Ribari mogu mirno loviti u Savudrijskoj vali

Ministarstvo tvrdi: Ribari mogu mirno loviti u Savudrijskoj vali
1

Hrvatski ribari imaju pravo loviti ribu na istom području kao i godinama do sad. Svoj posao će i dalje obavljati u miru, a nijedan ribar neće trpjeti materijalnu štetu, kaže ministar Tolušić

VIDEO

Savudrijski ribari tvrde da su dobili potvrdu kako će hrvatski ribari biti zaštićeni i zadovoljni su sastankom s ministrima.

Siguran i neometan rad ribara na području Republike Hrvatske, pa tako i u Savudrijskoj vali te neutraliziranje hipotetičnih kazni iz Slovenije, zahtjevi su istarskih ribara dogovoreni u srijedu na sastanku tridesetak ribara iz Savudrije i Umaga u Bašaniji kraj Umaga. S tim su zahtjevima istarski ribari danas u Zagrebu upoznali ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. Nakon sastanka s ministrom, zadovoljni su, javlja N1.

- To konkretno znači da je sredina crta razgraničenja i da će ribari kao i do sad moći obavljati svoju djelatnost, te da će se svi nesporazumi rješavati razgovorom i dijalogom, kažu.

Što je s kaznama koje će dobiti od Slovenije?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ne možemo razgovarati o nečemu što se još nije dogodilo. Dobili smo garanciju da će interesi hrvatskih ribara u Savudriji biti zaštićeni. Dobili smo čvrstu garanciju vlade i resornog ministarstva, rekao je

- Od večeras mirno spavamo. Ribari mogu normalno raditi, država čvrsto stoji iza nas, uvjeren je predstavnik udruge Mare Croatica, Daniele Kolec. 

- Ne mogu reći ništa konkretno, mi ćemo normalno raditi i ribari mogu mirno spavati, kaže.

Ministarstvo: Hrvatska granica ostaje nepromijenjena

Ministarstvo poljoprivrede u kojem je u četvrtak održan sastanak s ribarima, poslalo je priopćenje koje donosimo u cijelosti: 

"U Ministarstvu poljoprivrede održan je međuresorni sastanak s predstavnicima udruženja, grupacija i Ceha ribara na temu aktualne problematike ribolova u Savudrijskoj vali.  Uz ministra Tomislava Tolušića na sastanku su sudjelovali i državni tajnici: Ministarstva vanjskih i europskih poslova gđa. Andreja Metelko-Zgombić, Ministarstva unutarnjih poslova gđa. Terezija Gras, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture veza gđa. Maja Marković Kostelac te Ministarstva pravosuđa g. Kristijan Turkalj, sa suradnicima.
 
Na početku sastanka ministar Tolušić se u ime svih zahvalio predstavnicima ribara na dolasku i strpljenju, izrazio podršku cijele Vlade RH te još jednom ponovio da arbitražna odluka za Hrvatsku nije mjerodavna (ev. ne obvezuje i neće je primijeniti), pa tako ni njen dio koji se odnosi na razgraničenje na moru u području Savudrijske vale. Hrvatska granica ostaje nepromijenjena, a naša pozicija se ni milimetar neće promijeniti. 
 
„Hrvatski ribari imaju pravo loviti ribu na istom području kao i godinama do sad. Svoj posao će i dalje obavljati u miru, a nijedan ribar neće trpjeti materijalnu štetu. Naši ribari će biti zaštićeni i imaju apsolutnu podršku Vlade RH - tristo posto smo uz vas!“ – rekao je ministar Tolušić ribarima te dodao da ovaj problem ne postoji od jučer niti se sutra može riješiti, ali da nema nikakvih incidenata na granici niti je ijedan ribar u Savudriji dobio kaznu u zadnjih mjesec dana, što su potvrdili i ribari koji su sudjelovali na današnjem sastanku. 
 
Hrvatska će zaštititi svoje ribare u Savudriji jer oni su jamac suvereniteta. Institucije ove države raspolažu svim relevantnim informacijama: popisima plovila, snimkama, radarima kojima se bilježe i dokumentiraju sva kretanja u Savudrijskoj vali, pa imamo sve što je potrebno za pokretanje postupaka prema slovenskoj strani ukoliko ona ustraje na jednostranim odlukama. Hrvatska i dalje želi prijateljsku komunikaciju i dijalog sa slovenskom stranom.
 
Predstavnici Ceha ribara Hrvatske obrtničke komore zahvalili su svim predstavnicima ministarstava na dosadašnjem angažmanu i podršci iskazanoj na današnjem sastanku i zaključili da više nema straha od isplovljavanja u Savudrijsku valu. Predložili su osnivanje jedinstvenog radnog tijela sastavljenog od predstavnika nadležnih ministarstava, ribarskih udruga, grupacija i komora, koje će se redovno sastajati radi koordinacije zajedničkih aktivnosti oko ove problematike te pravovremenog informiranja ribara o poduzimanju budućih mjera.  Svi sudionici sastanka su se složili s prijedlogom. Prvi sastanak navedenog radnog tijela održat će se ubrzo u Savudrijskoj vali". 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda