Obavijesti

News

Komentari 10

Zagorska turneja 4 skakaonice: 'Nakon gemišta, bolje se leti'

Zagorska turneja 4 skakaonice: 'Nakon gemišta, bolje se leti'
25

TRADICIJA: Zabočani kažu da tradicija skokova seže u 1573., kad su kmetovi skakali s dvorca Franje Tahyja. Cijelu utrku isplanirali su i izveli u roku od 24 sata. Organizacijski odbor sastao se u kleti u srijedu

VIDEO

Finac Zakk Hrenneinnen pomeo je u četvrtak konkurenciju u skijaškim skokovima u Zaboku. Na letaonici Čikin breg preskočio je 53,9 decimetara. Pod dopingom.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:02

Bio je to ozbiljan pothvat te je ujedno postavio rekord letaonice koja je dio “Zagorske turneje 4 skakaonice”. Drugi konkurent iz Gruzije, Dey Šaronjovičius, imao je malo lošiji rezultat, ovisno o tome tko i kako mjeri. Jedino odličje za Hrvatsku osvojio je Krešo Grabrovec, koji je suce i publiku osvojio stilom. U skladu s manjkom prihoda, nije se spustio na skijama nego na lopati. Pokazao je stabilnost i zavidne vještine na snijegu te je o poravnao stazu bolje od ratraka sa Sljemena.

POGLEDAJTE GALERIJU:

25
| Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić

- Starodrevna tradicija skijaških skokova u Zagorju obnovljena je i održava se skoro redovito od 2009., kad je održana utrka na velikanki ‘Tomekica’, pri Tomekovoj klijeti - kažu nam organizatori.

Cijelu utrku isplanirali su i izveli u roku od 24 sata. Organizacijski odbor sastao se u kleti u srijedu, a sve su izveli u četvrtak. Nismo mogli skijati u petak jer je KK Zabok igrao s Alkarom, pa nismo mogli odgoditi utakmicu, rekao je organizator Dragutin Črnjević dok se suzdržavao od smijeha.

Skokove je, naravno, shvatio potpuno ozbiljno. Iako se nije uspio izboriti za startno mjesto, pobrinuo se za sigurnost, pa tako nije zabilježena niti jedna ozljeda. Dežurni tehničari skije su podmazivali kvalitetnom mašću iz kobasica, a grla litrom i vodom.

Sigurnost najvažnija

- Kad smo počeli raditi stazu, snijeg je bio loš i suh kao brašno. Uredili smo je i zalili vodom te je za deset minuta led bio spreman. Svaki detalj bio je pomno iscrtan, a po stazi zasađena zagorska božikovina - kaže Črnjević. Vjerovali ili ne, skijaše je do vrha vuklo čak sedam vučnica, između kojih je virilo oko 400 čokota vinove loze.

Inače, prema tumačenju organizacijskog odbora, skijaški skokovi su tradicionalni sport u Zagorju. Pronašli su zapise nakon velikog požara u kraju 1945. koji nepobitno potvrđuju da su skokovi održavani 1573. Tad su se uglavnom natjecali kmetovi u skokovima s dvorca Franje Tahyja. Tragom tih zapisa sportaši danas, osim na Čikinu bregu i Tomekici, svoje vještine pokazuju na letaonicama Gemištmakofkirchen i Biškupisoffen klet.

- Zaključili smo da rezultat ovisi o jačini vjetra. Ako malo jače puhne, skijaši mogu završiti u susjedovu dvorištu ili čak u Sloveniji - zabrinuto su pojašnjavali organizatori. Kako im je prenio izvor iz Bruxellesa, Slovenci će Hrvatskoj uručiti novu prosvjednu notu, pa čak i tužbu svjetskoj skijaškoj asocijaciji, jer sumnjaju u licencije skakaonica.

Slovenci ljubomorni

- Žalili su se ovdje i susjedi kad su čuli razglas. Neki skakači su završili na njihovoj zemlji, pa smo umalo sve otkazali. Morali smo ih podmititi kad su došli - kažu organizatori. Poslije proglašenja pobjednika okupljene je zabavljao sastav Crveni lajbeki. Iako su sretni zbog interesa medija, kažu da će im to i odmoći. Planirali su otkupiti susjedne parcele zbog proširenja kompleksa, no cijene kvadrata su narasle za 80 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa