Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zagreb će biti poput Dubaija: Niču 4 nebodera od 37 katova

None Foto: Grad Zagreb 3

Neboderi vrijedni 150 milijuna eura izgradit će se na Savici. Hotel, zdravstveni centar, urede, stanove, trebala bi izgraditi javnosti nepoznata tvrtka Savica projekt

Četiri nebodera od 30 do 37 katova bit će izgrađeni na zagrebačkoj Savici unatoč protivljenju lokalnog stanovništva. Hotel, zdravstveni centar, urede, vrtić, stanovi. Sve bi to trebala izgraditi javnosti nepoznata tvrtka Savica projekt. Vrijednost investicije je navodno 150 milijuna eura. Zbog velike izgrađenosti i visina, umjesto Savica, zastupnici su ga već nazvali "Dubai projekt" po uzoru na arapski emirat poznat po neboderima. Novi kompleks bi bio odmah uz nasip, sa zapadne strane Držićeve avenije.

Zeleno svjetlo za gradnju je dala Skupština, odnosno zastupnici liste Milana Bandića, HSU-a, HSS-a i HSLS-a. Investitori dosad nisu istupali u javnosti. Kao vlasnici tvrtke se navode Austrijanci Martin Kutschera i Paul Wette. Savica projekt tvrtka kćeri poduzeća Hiltarica Holdings, registriranog u Nikoziji na Cipru.

Sporna zamjena zemljišta

SDP je kritizirao odluku od gradnji jer osim što je Vijeće gradske četvrti protiv, grad bi mogao izgubiti spor oko zemljišta. Za njega se veže razmjena od prije pet godina kada je grad zemljište na kojem će sada niknuti neboderi dao za zemljište za ceste u udaljenom Sesvetskom Kraljevcu. Štetnu razmjenu je i Porezna uprava prijavila USKOK-u, ali zasad nema rezultata.

Ne vidim koji je tu gradski interes, pogotovo što je grad mijenjao zemljište s kojima je sada u sporu s državom – rekao je predsjednik kluba SDP-a Zvane Brumnić.

Marijana Sironić iz Ureda za izgradnju grada je rekla da je zemljište prvo bilo stambene namjene, a onda je prije pet godina promijenjeno u stambeno poslovnu. To je omogućilo izgradnju poslovnih nebodera.

- Dobivamo novi prostor visoke kvalitete – rekla je Sironić.


Komentari (226)
  • Zagreb poput Dubaia???Jaaaooo

    15. 4. 2014,   17:34
  • Evo u osijeku postoji velika sansa da do 2018 nikne jedna dvokatnica.sta ces mi smo mali new jork

    15. 4. 2014,   17:25
  • Zagreb poput Dubaija, a plaće afričke....

    15. 4. 2014,   19:59