Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zagreb još nije implementirao Zakon o zdravstvenoj zaštiti

Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisao je da domovi zdravlja mogu zadržati do 25 posto liječnika u svojim ustanovama, a ostalima su dužni dopustiti izbor da postanu privatnici u ugovornom odnosu s HZZO-om

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) u subotu je upozorila kako Grad Zagreb još uvijek nije implementirao odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti iako je krajnji rok za to bio 30. lipnja.

Da to učini bilo je dovoljno vremena jer je Zakon o zdravstvenoj zaštiti stupio na snagu 1. siječnja 2019., a Hrvatski Sabor ga je usvojio u rujnu 2018. Prema njemu, lokalnoj samoupravi ostavljena je mogućnost prilagodbe, a kao krajnji rok implementacije definiran je 30. lipnja ove godine, ističu u priopćenju.

PETROV OSUDIO KUJUNDŽIĆA 'Naše zdravstvo žrtvovano je zbog HDZ-ovih igri  prijestolja'

Zakon o zdravstvenoj zaštiti kojeg, tvrde, Grad Zagreb ignorira,  propisao je da domovi zdravlja mogu zadržati do 25 posto liječnika u svojim ustanovama, a ostalima su dužni dopustiti izbor da postanu privatnici u ugovornom odnosu s HZZO-om.

KOHOM je još tijekom lipnja i srpnja javno i direktno upozoravao predstavnike jedinca lokalne uprave i ministra zdravstva na nepoštivanje odredbi Zakona. Nakon javnih prozivki i konferencije za medije u Hrvatskoj liječničkoj komori, Ministarstvo zdravstva i ministar Kujundžić su ipak okupili župane koji su potom, u većini, odlučili provesti Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Međutim, to do danas, unatoč obećanjima nije učinio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Zagreb: Stranka rada i solidarnosti predstavila  prijedlog za povečanje plaća u obrazovanju | Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bandić je, ističu u KOHOM-u, itekako dobro upoznat s onim što je trebalo učiniti, no to nije učinjeno.

Osobni ili politički interesi?

KOHOM takav potez oštro osuđuje, gradonačelnika prozivaju jer, tvrde, svjesno sabotira Zakon o zdravstvenoj zaštiti, a pitaju se i je li razlog tome osobni ili nekakav drugi interes.

S obzirom na to da državne institucije i resorni ministar nisu reagirali na jasno kršenje zakonskih odredbi pitaju se i je li posrijedi nečiji politički interes.

Zagreb: Ministri dolaze u Banske dvore ne sjednicu užeg kabineta Vlade RH KUJUNDŽIĆ O ZDRAVSTVU 'Vlada je povećala plaće koliko se moglo financijski podnijeti'

Zbog činjenice da Ministarstvo zdravstva i ostale državne institucije ignoriraju evidentno ignoriranje zakonskih odluka, dio liječnika primarne zdravstvene zaštite u Zagrebu je diskriminiran, ističu u KOHOM-u.

Podsjećaju i kako je prema Ustavu, Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o lokalnoj samoupravi, lokalna samouprava obvezna organizirati i sufinancirati zdravstvenu zaštitu - osigurati dostupnu primarnu zdravstvenu zaštitu svim stanovnicima na svom teritoriju, te stvoriti uvjete u kojima će zdravstveni radnici moći sigurno i kvalitetno raditi svoj posao i gdje će željeti doći i ostati.

'S VIRUSIMA SE NE TREBA IGRATI' Cjepivom se bori protiv ospica: Od siječnja se zarazilo 33 ljudi

- Ovakvim ponašanjem liječnike, umjesto da im se poboljšaju uvjeti rada, tjera se iz svojih sredina, najčešće u inozemstvo - poručuju iz KOHOM-a. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Tema: Hrvatska

Komentiraj, znaš da želiš!