Obavijesti

News

Komentari 56

'Zagreb nek bude Bandićgrad, Hrvatska može biti Bandistan'

'Zagreb nek bude Bandićgrad, Hrvatska može biti Bandistan'
3

Zastupnici su tijekom slobodnih govora progovorila o neisplati plaća radnicima Đure Đakovića, o aferi oko kućica na zagrebačkom Adventu, minuti šutnje za Slobodna Praljka u Saboru te štrajku učitelja.

VIDEO

Početak radnog tjedna zastupnici su počeli slobodnim govorima. Mirando Mrsić (Demokrati) upozorio je na problem neisplate plaće radnicima Đure Đakovića, dok se premijer hvali da je Hrvatska na putu gospodarskog oporavka i da plaće rastu. Naveo je da unatoč brojnim zakonskim odredbama, koje bi radnike trebale zaštiti u slučaju neisplate plaće, radnici i dalje ne mogu ostvariti svoje Ustavom zajamčeno pravo na plaću. Poručuje da Hrvatska ne smije biti tolerantna prema neisplati plaća radnicima. 

- Ako država preko svojih nadležnih ministara imenom ne uprave nije sposobna osigurati poštivanje temeljnih prava radnika u državnim tvrtkama, onda od takve države ne možemo ni očekivati da je sposobna očuvati i zaštiti prava radnika kod ostalih poslodavaca. Očito premijeru ne smeta kršenje temeljnih radnih i socijalnih prava u državnim tvrtkama ni društvena nepravda koje su posljedice nečinjenja ove Vlade. Đuro Đaković nije samo primjer nebrige poslodavaca za svoje radnike, već je ta tvrtke primjer kako se upropaštava RH i hrvatski radnici - rekao je Mrsić. 

'Fritule na Adventu koštaju 20 kuna, a pola ode na korupciju'
'Fritule na Adventu koštaju 20 kuna, a pola ode na korupciju'

Anka Mrak-Taritaš (Glas) upozorila je da se na zagrebačkom adventu krše gradske odluke i propisi, jer se kućice daju u podnajam, a zarada slijeva u privatne džepove. Napomenula je da Split ima 19 kućica, a Zagreb 230 kućica, ali će se u Splitu puno više novca sliti u proračun . 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Riječ je o bezobraštini kad prijatelji gradonačelnika kradu vam iz očiju. S jedne strane riječ je o jednoj dobroj manifestaciji, ali ona ne može završiti dobro. Grad Zagreb na 230 kućica uprihodit će 700.000 kuna, a jednom grubom procjenom, oni koji su dobili mogućnost da upravljaju tim kućicama, uprihodit će 12 milijuna kuna. Da li ima bilo koji posao na ovom svijetu na kojem se može toliko zaraditi? Nema. Toj bezobraštini nema kraja iz razloga što neki od njih će još dobiti i subvenciju što su imali prilike upravljati kućicama i dat ih u podnajam - rekla je Mrak Taritaš.  

Mrsić: Plenković ignorira pravo svake žene na prekid trudnoće
Mrsić: Plenković ignorira pravo svake žene na prekid trudnoće

No ni to nije kraj, navodi i nastavlja kako se na Adventu mora prodavati u određenim čašama i tanjurima, koje isto prodaju prijatelji gradonačelnika. Napomenula je kako je Milan Bandić koalicijski partner premijeru, ali da zagrebački gradonačelnik sigurno nije "liga prvaka'" s čijim se društvom voli hvaliti Andrej Plenković.

Za predsjednicu je rekla da "nema problem reći da će peći kolače za Bandića u zatvoru, u kojima će vjerojatno biti neka turpija".

- Evidentna je činjenica da on tamo mora završiti, pa će mu ona pomoći. Imamo dvije opcije: pognuti pogled, reći tako vam je to u Gradu Zagrebu, tamo ne vrijede zakoni ni pravila koje sami propišu, nego koje potpiše gradonačelnik Bandić, pa hajdemo onda svi koji ga podržavate to priznati. Ne vidim razloga da se po hitnoj proceduri u Saboru ne donese zakon s odredbom da se Grad Zagreb zove Bandićgrad i nek gospodin gradonačelnik tu radi sve što hoće i kako hoće. Ovo nije samo slika Grada Zagreba, nego i Hrvatske. U drugom koraku Hrvatska se može zvati Bandistan, pa da se ne zamaramo više - zaključila je Mrak Taritaš.

Gordan Maras (SDP) osvrnuo se na završetak štrajka učitelja ali i aferu vezanu uz kućice na zagrebačkom Adventu. Dobro je, kaže, što su djeca krenula u škole, no pitanje je zašto su na HDZ, premijer Plenković i ministrica Divjak lagali da nema novca za koeficijente, da i na kraju ipak popustili. 

- Kao roditelj sam se osjećao izuzetno neugodno kada su mi djeca sada krenula u školu jer moja djeca, kao što znaju svoju učiteljicu i učitelja, znaju svoju tetu u kuhinji, znaju tetu koja održava školu, domara škole, tetu u knjižnici. Ogromna je nepravda načinjena prema desecima tisuća ljudi, koji su nenastavno osoblje u našim školama i tražimo da se to riješi - kazao je.

Progovorio je i o kako kaže "najkorumpiranijem adventu u Europi koji se odvija pod patronatom ne samo gradonačelnika Bandića nego uz svesrdnu podršku HDZ-a". Naveli smo da smo posljednjih dana imali priliku vidjeti nevjerojatno patronatstvo HDZ-a i Kolinde Grabar Kitarović nad gradonačelnikom Bandićem i korupcijom je nešto što si nijedna država ne bi smjela dozvoliti.

- Naša predsjednica koja će to biti još naredna tri tjedna, četiri je zaštitila gradonačelnika Bandića i korupciju na način praktično da je poslala poruku da ukoliko ga osude da će ga ona kao predsjednica pomilovati. Svako tko želi nekažnjeno pljačkanje Zagreba, netransparentno upravljanje gradom Zagrebom neka glasa za gospođu Kolindu Grabar Kitarović - rekao je. 

Nezavisni Marko Vučetić osvrnuo se na odavanje počasti Slobodanu Praljku u Saboru, koji je pravomoćno osuđen za ratne zločine., ali i štrajk učitelja. Upozorio je da je Hrvatska zatvoreno društvo odnosno društvo u kojem vrijedi jedan zakon i to društvene patologije.

Nema novaca za nove prozore u Saboru, ali ima za portrete...
Nema novaca za nove prozore u Saboru, ali ima za portrete...

- Društvena patologija je bila na djelu prošli tjedan u Hrvatskom saboru kada se odavala šutnja generalu koji je osuđen za ratne zločine. Kada u jednom zakonodavnom tijelu se odaje počast nekome tko je osuđen za ratne zločine onda se to zakonodavno tijelo izrijekom identificira i očituje kao tijelo koje ne provodi zakone, koje ne sluša glas institucija nego tijelo koje služi nekoj nadinstitucionalnoj volji. Tad nadinstitucionalna volja je ujedno i koruptivna volja. Tu koruptivnu volju je formirala društvena patologija - kazao je. 

Napominje kako je jasno da su svi oni koji su tada ustali predstavljaju horde koje su usmjerene prema i protiv pravne države RH. - Tim hordama se pridružila i predsjednica RH kada je na svoj način komemorirala jednog čovjeka koji je osuđen za ratni zločin. 
Ja ne govorim o osobnim dimenzijama, govorim o institucijskim dimenzijama. Institucijska dimenzija je takva da moramo poštovani odluke institucija. Vrijednost Domovinskog rata se ne brani tako da izdvajamo nekoga i da ga našom voljom aboliramo i da ga našom voljom pretvaramo u heroje. Heroji Domovinskog rata su svi oni koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, nisu napravili zločin - poručio je Vučetić. 

Dotrajali prozor saborskog WC-a pao na glavu službenice
Dotrajali prozor saborskog WC-a pao na glavu službenice

Napomenuo je da je društvena patologija došla do izražaja i u pregovorima sa sindikatima. 

- Sindikalna aktivnost je bila pokušaj opiranja toj društvenoj patologiji. Razvila se sućut prema jednoj struci koja je potlačena, koja je ponižena i koja je obespravljena. Svi građani RH koji se žele odupirati društvenoj patologiji stali su uz taj društveni pokret. Taj društveni pokret umjesto da je doveo toga da dođe do dekonstrukcije društvene patologije, došlo je do nove, novog organiziranja, nove institucije, nove nadinstitucije društvene patologije a to je dogovora hrvatskog premijera sa predstavnicima sindikata i do izdaje društvenog pokreta - ustvrdio je Vučetić. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a