Obavijesti

News

Komentari 13

Zagreb nije dobio rješenje za izmjenu GUP-a od Ministarstva

Zagreb nije dobio rješenje za izmjenu GUP-a od Ministarstva
1

Ja se u GUP razumijem kao u ovaj klima uređaj - priznao je gradonačelnik Bandić, no dodao kako ima ljude koji brinu o stručnosti, zakonitosti i procedurama

VIDEO

Tražene su određene dopune i bit će napravljene u što kraćem roku. Na taj će način Grad Zagreb postupiti u skladu s njihovim zahtjevima, rekao je u utorak za N1 Ivica Rovis iz Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba.

Grad Zagreb od Ministarstva graditeljstva nije dobio traženo rješenje za izmjenu generalnog urbanističkog plana pa su dogovorili s Ministarstvom kako će ga poslati na doradu.
Podsjećamo, Milan Bandić održao je u utorak poslijepodne press konferenciju na kojoj je, između ostalog, najavio da od prijedloga GUP-a neće odustati.

'Izmjene GUP-a na sjednici samo ako dobijem suglasnost'
'Izmjene GUP-a na sjednici samo ako dobijem suglasnost'


- GUP se ne može ne usvojiti, samo odgoditi - rekao je gradonačelnik.
Tvrdio je tada kako su sve radili po procedurama.
- Ja se u GUP razumijem kao u ovaj klima uređaj - priznao je Bandić, no dodao kako ima ljude koji brinu o stručnosti, zakonitosti i procedurama.
Veliki broj građana Zagreba, ali i urbanističkih stručnjaka, usprotivio se donošenju GUP-a kakvog ga predlaže Bandić jer bi se njime veliki broj zelenih površina prenamijenio u građevinsko zemljište. 
Bandić se jasno izjasnio kako se protivi zakonu po kojem Grad Zagreb pri donošenju GUP-a  mora tražiti suglasnost Ministarstva graditeljstva. 
- Svim pravnim i političkim sredstvima borit ću se protiv arbitrarne odluke ministrice iz 2013. godine, koja je stavila šapu na Grad Zagreb - rekao je Bandić, aludirajući na Anku Mrak Taritaš, bivšu ministricu graditeljstva i svoju bivšu protukandidatkinju za čelno mjesto Zagreba.
- Tadašnja je ministrica tada arbitrarno ugradila u zakon i mi ćemo se boriti protiv toga. Znam kako ćemo se boriti protiv toga, da šapu tadašnje ministrice skinemo sa Zagreba - najavio je gradonačelnik. Sve će točke tog prijedloga, kaže, uskladiti sa zahtjevima ministarstva. 
- Zašto se jedino na Zagreb, od svih gradova na kontinentu stavlja šapa? - zapitao se Bandić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mrak Taritaš: Odluka iz mog mandata spriječila devastaciju Zagreba  

Bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš ustvrdila je u utorak da je zahvaljujući odluci donesenoj u njezinom mandatu, po kojoj se za zagrebački GUP mora ishoditi suglasnost nadležnog Ministarstva, spriječena devastacija Zagreba u režiji Milana Bandića i HDZ-a.

„Danas sam apsolutno sigurna u u odluku koja je donesena u mom mandatu da se za GUP Grada Zagreba mora ishoditi suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja jer je zahvaljujući upravo toj odluci spriječena devastacija Zagreba u režiji Milana Bandića i HDZ-a”, napisala je na Facebooku Mrak Taritaš, saborska i gradska zastupnica kluba GLAS.

Takva obveza, dodala je Mrak Taritaš, uvrštena je u Zakon o prostornom uređenju iz razloga što odluke o izmjenama GUP-a Grada Zagreba utječu izravno na život milijun ljudi u Hrvatskoj. Napomenula je da se, osim za Grad Zagreb, na suglasnost ministarstvu podnose i prostorni planovi svih županija te općina i gradova u zaštićenom obalnom području.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja nije u utorak dalo suglasnost na izmjenu zagrebačkog Generalnoga urbanističkog plana (GUP), što znači da o njemu u srijedu neće moći odlučivati zastupnici Gradske skupštine.

Izmjene zagrebačkog GUP-a , kojima se omogućuje realizacija "Zagrebačkog Manhattana", našle su se na meti kritika gradskih oporbenih stranaka i struke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović