Obavijesti

News

Komentari 34

'Zagreb prijavljujemo UN-u jer krši sporazum o sukcesiji'

'Zagreb prijavljujemo UN-u jer krši sporazum o sukcesiji'
1

Najavljeno je da će predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputiti pismo predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću

VIDEO

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na stajalištu je da Hrvatska provedbom svog Zakona o raspolaganju državnom imovinom krši sporazum o sukcesiji bivše SFRJ i poduzet će odgovarajuće pravne, političke i diplomatske korake kako bi BiH na to reagirala i zaštitila svoju imovinu u Hrvatskoj, zaključak je državnog vrha u posebnoj izjavi objavljenoj nakon prve sjednice tog tijela kojega čine Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

U izjavi dostavljenoj Hini u Sarajevu stoji da je Predsjedništvo BiH zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi notu glavnom tajniku Ujedinjenih naroda kao depozitaru Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, kojom ga informira da Hrvatska taj sporazum krši.

Šef pregovaračkog tima BiH u Stalnom zajedničkom povjerenstvu predstavnika država-sljednica bivše SFRJ zadužen je zatražiti održavanje izvanredne sjednice tog tijela zbog kršenja Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ od strane Hrvatske.

Predsjedništvo BiH zadužilo je Vijeće ministara BiH da mu dostavi izvještaj o aktivnostima koje su poduzete "kako bi se osigurali zaštita i povrat imovine fizičkih i pravnih osoba iz Bosne i Hercegovine i imovine Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pravobraniteljstvo BiH  dobilo je zadaću da s entitetskim agencijama za privatizaciju koordinira mjere zaštite bosanskohercegovačke imovine u Hrvatskoj i da utvrdi modalitete za pokretanje apelacije pred Ustavnim sudom Hrvatske kojom bi  se osporila ustavnost Zakona o raspolaganju državnom imovinom u Hrvatskoj i odgovarajuće uredbe koje služe kao pravna osnova za zabranu upisa imovine Bosne i Hercegovine u odgovarajuće zemljišne knjige na stvarnog vlasnika iz BiH.

Najavljeno je da će predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputiti pismo predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću i pri tom zahtijevati da se sporazum o sukcesiji bivše SFRJ sa svim svojim aneksima u svojstvu međunarodnog ugovora mora primjenjivati sukladno međunarodnom pravu kao pravni akt koji ima prednost u odnosu na sve domaće propise. Sukladno tome mora se izvršiti povrat sve imovine Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj uz obavezan upis u zemljišne knjige na stvarne vlasnike.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a