Obavijesti

News

Komentari 0

Zagrebačka burza: Dionicom Kraša promet od 52,7 mil. kn kuna

Zagrebačka burza: Dionicom Kraša promet od 52,7 mil. kn kuna
1

Službeno je danas potvrđeno i da je dionice Kraša proteklih desetak dana ponajviše kupovao Kappa Star Lirmited, ciparska tvrtka u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića

VIDEO

Crobex indeksi Zagrebačke burze u srijedu su ojačali, uz znatno veći promet nego jučer, ponovno zahvaljujući dionici Kraša, kojom je ostvaren promet od 52,7 milijuna kuna, a za pretpostaviti je da i nadalje najveći dio tih dionica kupuje ciparski Kappa Star Limitet, iz kojega su službeno potvrdili da su početkom tjedna prešli prag od pet posto. 

Crobex indeks je ojačao za 0,42 posto, na 1.893,77 bodova, a Crobex10 za 0,67 posto, na 1.110,10 bodova. 

Redovni promet dionicama bio je gotovo 38 milijuna kuna veći nego jučer i iznosio je 59,2 milijuna kuna.

Glavnina tog prometa ostvarena je dionicama Kraša, 52,7 milijuna kuna, pri čemu je protrgovana 66.471 dionica Kraša, ili nešto više od 4,4 posto dionica te tvrtke. Dionica Kraša predvodila je i likvidnije dobitnice s rastom cijene za 16,31 posto, na 820 kuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Srpski kralj papira kupio je gotovo 65.000 dionica Kraša
Srpski kralj papira kupio je gotovo 65.000 dionica Kraša

Službeno je danas potvrđeno i da je dionice Kraša proteklih desetak dana ponajviše kupovao Kappa Star Lirmited, ciparska tvrtka u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, koja je u ponedjeljak prešla prag od pet posto. 

Po podacima iz te objave, Kappa Star je nakon jedne od transakcija na Burzi u ponedjeljak prešao prag od pet posto odnosno držao je 5,349 posto dionica Kraša. 

Kako je intenzivno trgovanje dionicama Kraša nastavljeno i jučer i danas te je u ta dva dana protrgovano gotovo 85,6 tisuća dionica, ili oko 5,7 posto dionica, mediji špekuliraju da Šaranović ne posustaje u namjeri da na slobodnom tržištu kupi što više dionica Kraša. 

Ta je dionica u fokusu ulagača od početka prošloga tjedna kada je najveći pojedinačni dioničar, Mesna industrija braća Pivac najavila ponudu za preuzimanje. Pritom su iz Pivca napomenuli i da su započeli pregovore s Kraš ESOP-om s ciljem uspostavljanja odnosa zajedničkog preuzimanja dionica Kraša, ali i najavili da u slučaju da se odnos zajedničkog djelovanja iz bilo kojeg razloga ne uspostavi, namjeravaju objaviti ponudu za preuzimanje Kraša, u tom slučaju samostalno. 

Inače, temeljni kapital Kraša podijeljen je na 1.498.621 dionicu, nominalne vrijednosti 400 kuna. 

Danima kupuje dionice: Srpski kralj papira želi preuzeti Kraš?
Danima kupuje dionice: Srpski kralj papira želi preuzeti Kraš?

Najveći pojedinačni dioničar je Mesna industrija braća Pivac, koja drži 30,73 posto dionica, a slijedi Kraš ESOP, u koji su udruženi radnici i mali dioničari, koji drži 18,45 posto dionica, dok je na trezorskom računu Kraša 5,03 posto dionica. S obzirom da trezorske dionice ne daju pravo glasa, braća Pivac i Kraš-ESOP drže 51,78 posto dionica s pravom glasa. 

Milijunske promete na Burzi danas su imale i dionice HT-a, 1,6 milijuna kuna, te Podravke, 1,3 milijuna kuna. Pritom je cijena dionicama HT-a porasla za 1,25 posto, na 162,50 kuna, a Podravke za 1,95 posto, na 418 kuna. 

Znatniji promet ostvaren je i dionicom Excelsa nekretnina, 645,46 tisuće kuna. Cijena joj je pritom pala za 10,20 posto, na 176 kuna, pa je bila najveća gubitnica. 

Uprava Excelsa nekretnina sazvala je glavnu skupštinu za 5. studenoga, a na njoj će dioničari odlučivati o povlačenju dionica s Burze. Excelsa se obvezuje od svih dioničara koji glasuju protiv takve odluke otkupiti njihove dionice uz pravičnu naknadu.

Više od pola milijuna kuna prometa imala je još samo povlaštena dionica Adris grupe, 514,1 tisuću kuna. Cijena joj je u plusu od 0,43 posto, na 470 kuna. 

Tajni investitor kupuje dionice Kraša: Uložio 60 milijuna kuna!
Tajni investitor kupuje dionice Kraša: Uložio 60 milijuna kuna!

Za 1,64 posto, na 6,20 kuna, porasla je cijena dionicama Optima telekoma, uz promet od gotovo 456 tisuća kuna. 

Dionici Liburnia Riviera Hotela cijena je porasla za 2,53 posto, na 4.860 kuna, a imala je promet od 269,8 tisuća kuna. 

Najveća je dobitnica danas dionica Croatia Airlinesa kojoj je cijena poskočila za 58,10 posto, na 33,20 kuna, ali uz skroman promet od 1.096 kuna. 

Croatia Airlines u utorak navečer je obilježila 30. godišnjicu osnutka, a na prigodnoj je svečanosti premijer Andrej Plenković rekao kako Vlada smatra da je Hrvatskoj potrebna nacionalna aviokompanija. Premijer je za sjednicu Vlade u četvrtak najavio odluku u sklopu procesa dokapitalizacije, koja će, kako je rekao, Croatia Airlinesu stabilizirati poslovanje, no nije konkretizirao koja je to odluka.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)