Obavijesti

Promo sadržaj

Zagrebačka kuhinja za prste polizati

Zagrebačka kuhinja za prste polizati
3

Teško je dati odgovor na pitanje što je zagrebačka kuhinja. Ona je zapravo spoj različitih utjecaja koje je donijela burna povijest grada

Među njima se najviše ističe onaj austrougarski, ali ne treba zanemariti niti češki, mediteranski (najviše talijanski), francuski, balkanski i turski utjecaj. 

Navedeni utjecaji u kombinaciji s maštovitim umovima naših baka i velikim izborom lokalno uzgojenih namirnica stvorile su bogatu kuhinju u kojoj se dobro jede. U nastavku teksta pročitajte sve o omiljenim zagrebačkim jelima - počevši od predjela, preko glavnih jela do deserata. Ako nakon čitanja osjetite veliku potrebu za jelom potražite spomenute recepte na internetu i pripremite ih sami ili rezervirajte mjesto u nekom od restorana u Zagrebu.

Jednostavnost predjela

Iako na prvi pogled nemaštovita, zagrebačka predjela spoj su okusa koji će vas osvojiti na prvo kušanje. Predjela ne mogu proći bez spomena sira i vrhnja u kombinaciji s domaćim narescima. Ovo klasično predjelo i simbol zagrebačke kuhinje često će se naći na mnogim zagrebačkim stolovima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od ta dva sastojka nastaje još jedno od najpoznatijih jela u Zagrebu, a to su štrukli. Radi se o vučenom tijestu punjenom mješavinom svježeg kravljeg sira, vrhnja i jaja. Štrukli se mogu posluživati slani ili slatki za desert, kuhani ili pečeni, na juhu ili s prezlama. Iako su Zagrepčani ovo jelo posudili od Zagoraca ne može se poreći njegova izrazito bitna uloga u razvoju zagrebačke kuhinje. 

Zagrepčani se vole okrijepiti i nečime “na žlicu”, a nema nedjeljnog ručka bez domaće juhe. Jedna od najpoznatijih juha je ajngemahtec - bogata pileća juha pridošla iz austrijske kuhinje, a podrazumijeva kombinaciju iznutrica, korjenastog povrća, graška i noklica. 

Bogata glavna jela

Okosnicu glavnih jela čine razne varijacije mesnih jela u kombinaciji s krumpirom, korjenastim povrćem, kupusom i kruhom. Iako zvuči jednolično Zagreb se i tu pobrinuo za iznenađenje. Glavno jelo gotovo kultnog statusa je, naravno, purica s mlincima. Purica mora biti dobro pečena, s hrskavom kožicom izvana i mekanim mesom iznutra. Mlinci se rade od krpica tjestenine koje se prvo ”pofure” kipućom vodom ili juhom i dovršavaju u soku od pečenja. Tradicionalno se jede za blagdane, a priprema nije zahtjevna. 

Zagrebački odrezak bogatija je inačica onog bečkog. Prije pohanja puni se obilnim količinama šunke i sira, a najbolje meso za tradicionalni zagrebački odrezak je teletina iako je dopušteno korištenje svinjetine, piletine ili puretine. Najbolje ga je poslužiti uz prženi krumpir i domaći tartar umak. 

Jelo na čiji spomen će mnogim Zagrepčanima izrasti zazubice i proraditi nostalgija je i pohana piletina s rizi bizijem. Ovo jednostavno jelo podsjeća na obra stara vremena i popodneva provedena kod bake.  

Da ne bi meso kombinirali samo s klasičnim prilozima Zagrepčani su stvari zakuhali spajanjem faširanca s varivom, najčešće onim od kelja ili mahuna. Za dobre faširance idealan je omjer 70% junetine i 30% svinjetine koji se potom začini po želji. Nakon toga valjaju se u krušne mrvice i prže se na tavi po 7 minuta sa svake strane, a ako volite malo jače pečeno i duže. 

Slasni deserti

Slastičarstvo je u Zagrebu oduvijek na cijeni stoga će se ljubitelji deserata dobro provesti. Štrukli su već spomenuti kao predjelo, ali nije naodmet još jednom podsjetiti da mogu biti i izvanredan desert.

Cvečn knedle poznati su desert, a radi se o okruglicama od krumpirovog tijesta punjenim šljivama. Nakon kuhanja uvaljaju se u krušne mrvice prepržene na masti ili ulju. Uistinu nezaboravno i zasitno jelo. 

Još jedan desert koji se mora kušati su i šnenokle - snijeg od bjelanjaka na kremi od vanilije. Ovaj austrijski recept je zahvaljujući svojoj jednostavni i savršenom okusu proširio daleko izvan granica svoje domovine, a popularan je i ostalim dijelovima Hrvatske. Idealan je desert kada vam se jede nešto slatko, a u kućanstvu od sastojaka imate samo jaja, mlijeko i brašno. 

Kremšnite su mnogima omiljeni kolač, a i Zagreb ima svoju inačicu. Zagrebačka kremšnita se od one samoborske razlikuje po tome što na vrhu ima čokoladnu glazuru umjesto lisnatog tijesta. 

I posljednja slastica koju treba spomenuti jest paprenjak. Kao što Beč ima Sacher tortu ili Budimpešta Doboš tortu tako Zagreb ima paprenjak. Prepoznatljiv je po jedinstvenom slatkom i blago pikantnom okusu. Danas je on jedan od najpoznatijih zagrebačkih suvenira, a spominje ga čak i August Šenoa u svom romanu “Zlatarevo zlato”. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj

Geotermalna energija može postati hrvatska dobitna karta
PROMO

Geotermalna energija može postati hrvatska dobitna karta

Stižu pohvale iz Europske unije: Kada je u pitanju geotermalna energija, Hrvatska je primjer dobre prakse.
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince