Obavijesti

News

Komentari 23

Zagrebački liječnici 1988. prvi put presadili srce u Hrvatskoj

Zagrebački liječnici 1988. prvi put presadili srce u Hrvatskoj
1

Pacijentica (57) bolovala je od koronarne bolesti i teškog dijabetesa. Srce je dobila od mladića koji je imao prostrjelnu ranu glave. Samo 13 dana kasnije srce je dobila i druga pacijentica (31)

VIDEO

Priprema za zahvat trajala je 30 minuta, nakon čega je osam minuta trebalo da se srce izvadi i 45 minuta da se presadi.

Ispričao nam je to kardiolog prim. dr. Danijel Planinc koji je prije 30 godina s timom liječnika na Rebru prvi put presadio srce u Hrvatskoj. Pacijentica kojoj su presadili srce zvala se Bernardica Đukez. Imala je tad 57 godina. Bolovala je od koronarne bolesti i teškog dijabetesa, a imala je i prirođenu srčanu manu. Dr. Planinc je pacijenticu liječio u Vinogradskoj, koja se tad zvala “Dr. Mladen Stojanović”. Bernardica Đukez srce je dobila od mladića koji je na Rebru ležao s prostrjelnom ranom glave.

Odluka je 30. rujna 1988. na KBC-u Rebro pala u trenutku. Iako nikad prije nisu to radili, naši su liječnici tog dana odlučili transplantirati prvo srce na području Hrvatske, ali i cijele bivše Jugoslavije. Ostalo je povijest, a od tada do kraja 2017. u Hrvatskoj su presađena ukupno 454 srca.

Liječnici na Rebru prije 30 godina nisu imali nikakvog iskustva u presađivanju srca, a znanje o tome crpili su isključivo iz knjiga. Trebalo je mnogo medicinske i ljudske hrabrosti da se krene u takvu revoluciju u našoj medicini. Pokretač svega bio je sad već pokojni kardiokirurg prof. dr. Josip Sokolić koji je tog poslijepodneva, 30. rujna, samo rekao: “Idemo u to”.

Iznenadna odluka

Prof. dr. Bojan Biočina, sadašnji predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb, bio je jedan od liječnika u timu na prvoj transplantaciji srca. Odluka prof. dr. Sokolića, kaže, došla je iznenada, a nitko od liječnika koji su se spremali izvesti presađivanje nikad prije nije prisustvovao takvom zahvatu.

Pacijentici je jedina nada bila presađivanje srca. Zagreb je tad jedini u Jugoslaviji imao tim koji je bio u stanju izvesti tako složen zahvat.

- Bernardicu Đukez smo pripremili u Vinogradskoj, a na Rebru su liječnici obavili zahvat presađivanja srca koji je tad bio prvorazredni stručni događaj za cijelu bivšu državu - priča prim. dr. Planinc.

Bernardica Đukez je nakon uspješno izvedenog zahvata poživjela još godinu i pol. Umrla je od moždanog udara. Samo 13 dana nakon zahvata na Bernardici Đukez srce je dobila i tad 31-godišnja Ivka Peraić iz Polače, koja je s njim poživjela punih 18 godina.

Prof. dr. Bojan Biočina dobro se sjeća uzbuđenja i napetosti koji su vladali u poslijepodnevnim satima 30. rujna 1988., uz onaj osjećaj neizvjesnosti hoće li ta prva transplantacija uspjeti.

No sve je odrađeno besprijekorno i time je udaren temelj za današnje respektabilne podatke koji kažu da godišnje u Hrvatskoj, na KBC-u Rebro i u KB-u Dubrava, presadimo 40 srca, po čemu smo drugi u svijetu. I ne samo to - kad su kardiologija i kardiokirurgija u pitanju, idemo ukorak sa svjetskim trendovima.

Mehanička pumpa 

Ovih dana će biti i punih deset godina kako je na Rebru pacijentu ugrađena prva mehanička pumpa za srce na ovim prostorima, a 2014. je jedan pacijent na Rebru dobio i prvo umjetno srce. Zahvat ugradnje tog umjetnog srca obavio je upravo prof. dr. Bojan Biočina.

Od prve transplantacije srca u svijetu prošla je 51 godina. Izvedena je u Cape Townu 1967. i za nju je bio zaslužan dr. Christiaan Barnard. Danas se godišnje u svijetu presadi oko 7000 srca, a pola milijuna ljudi na listi čeka svoju šansu za novi život.

Član Eurotransplanta

U Hrvatskoj novo srce u ovom trenutku čeka 60 ljudi. Program transplantacija općenito nam je na zavidnoj razini i godišnje ukupno imamo oko 150 donora organa. U godinu dana kod nas se transplantira 120 jetri, po čemu smo prvi u svijetu i primjer svima. Vodeća smo zemlja i u transplantaciji bubrega jer ih godišnje presadimo stotinjak. Već smo 11 godina članica Eurotransplanta što iznimno mnogo znači za naš transplantacijski program. Ove godine kod nas su, do početka rujna, presađena 24 srca, a od toga ih je 13 došlo preko Eurotransplanta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji