Obavijesti

News

Komentari 55

Zagrebački studenti blokirali referadu Filozofskog fakulteta

Zagrebački studenti blokirali referadu Filozofskog fakulteta
5

Blokada referade simbolički je čin kojim poručujemo upravi fakulteta da je situacija u koju su zajedno s ministarstvom doveli studente potpuno neprihvatljiva, rekli su

VIDEO

Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu u ponedjeljak su blokirali referadu zbog odluke Fakulteta da će naplaćivati školarine i ECTS bodove. Okupilo se 20-ak studenata. Studenti će se pred referadom zadržati do 16 sati, a nakon toga će na plenumu odlučiti hoće li blokadu nastaviti i sutra te u kojem obliku i kojoj mjeri. Podržao ih je Sindikat visokog obrazovanja i znanosti 'Akademska solidarnost'. 

Anonimni predstavnici studentskog plenuma Filozofskog fakulteta u svojoj su izjavi naglasili kako neće dopustiti da se teret krize prelama preko najslabijih, a to su studenti. 

- Studenti su postali 'puki korisnici usluga' preko kojih će se nastaviti voditi politika linije manjeg otpora uprava naših visokoškolskih ustanova. Blokada referade simbolički je čin kojim želimo poručiti upravi fakulteta da je situacija u koju su zajedno s ministarstvom doveli vlastite studente potpuno neprihvatljiva - rekli su. Žele jasna pravila oko toga tko će plaćati 6000 kuna školarine, a tko ne.

Naglasili su kako će i nakon parlamentarnih izvora nastaviti pritisak bez obzira tko pobijedio jer je njihov jedini i krajnji cilj potpuno financirano visoko obrazovanje iz javnih sredstava. Više od tisuću studenata morat će platiti školarinu iako im je prošle godine obećano da će studirati besplatno. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Međutim, prošle godine potpisali su ugovor da ako ministarstvo ne da novac, sami će platiti. Sada tvrde kako je ugovor nejasan te da su kriterij plaćanja rang liste koje nisu dostupne.

- Svi smo besplatno upisivali prošle godine pa nitko nije obraćao pažnju - rekao je jedan student, dok druga smatra kako je besplatno obrazovanje nemoguće i da bi se trebao nagrađivati trud, a ne nerad. Ako su potpisali ugovore, trebali bi ih poštovati. 

Dekan Filozofskog fakuteta Damir Boras kaže da podržava zahtjeve studenata za besplatnim školovanje, ali da ih oni ne mogu upisati bez plaćanja jer ministarstvo obrazovanja nije uplatilo novac za besplatni studiji studenata druge godine.

Tvrdi kako studenti ne poznaju zakone te kako nisu dopustili da se plaća ništa što drugi ne fakulteti ne plaćaju. Plaćanje se odnosi samo na one studente koji su prekoračili godine studiranja. Sve rade u korist studenata. Fakultet si ne može priuštiti da studenti ništa ne plaćaju jer neće tako moći funkcionirati. 

Na 139., izvanrednom plenumu u petak odlučili su da tijekom blokade neće pustiti zaposlenike na njihova radna mjesta, piše Slobodni Filozofski. Ipak, o toj odluci morali su glasati dva puta jer je bilo dosta suzdržanih. Sazvat će i konferenciju prvog dana blokade i izabrali su glasnogovornike plenuma koji će pročitati izjavu za medije. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag