Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tražili smo od suda da se opet odlučuje s kim će Cesare živjeti

None Foto: Privatni album

Nina Kuluz i Alessandro Avenati pravomoćnom odlukom talijanskog suda imaju zajedničko skrbništvo nad dječakom koji bi trebao živjeti u Italiji, a majka ga ima pravo viđati svaki dan

Splitski Općinski sud u utorak bi trebao dobiti rješenje zagrebačkog Županijskog suda koji je odbio žalbu Nine Kuluz, majke osmogodišnjeg Cesarea, kojom je tražila da se odgodi ovrha nad njenim sinom kojega otac želi odvesti u Italiju, no njen odvjetnik tvrdi da su i očekivali takvu odluku, ali da ona nije od presudne važnosti za cijeli predmet.

"Držimo da ova odluka Županijskog suda nije od presudne važnosti za cijeli predmet. Bitna je okolnost da će dijete uskoro krenuti u drugi razred i onda će se postaviti pitanje kako bi se uopće uspjela provesti eventualna odluka dok traje školska godina", izjavio je Milan Markiš, odvjetnik Nine Kuluz, za HTV. 

Nina Kuluz i Alessandro Avenati pravomoćnom odlukom talijanskog suda imaju zajedničko skrbništvo nad dječakom koji bi trebao živjeti u Italiji, a majka ga ima pravo viđati svaki dan. Nina je prije pet godina s dječakom pobjegla iz Italije skrivajući se u Bosni i Hercegovini. Prije nešto manje od godinu dana se vratila u Split, a dječakov otac je dva puta pokušao sina vratiti u Italiju. U lipnju je pred njenom kućom bio organiziran veliki prosvjed u kojem se tražila odgoda ovrhe nad djetetom. Odgoda je odgođena zato što sud nije dječakovu ocu osigurao prevoditelja.

Prema pisanju medija zagrebački je sud, odbijajući žalbu, zaključio kako nema razloga da dječak ne živi s ocem koji ima prebivalište kod Torina. Sud se navodno pozvao na Hašku konvenciju o otmici djece prema kojoj je nužno što hitnije osigurati povratak nezakonito odvedenog djeteta kao i zaključio da protok vremena može imati nepopravljive posljedice za odnos između djeteta i roditelja s kojim ne živi.

Odvjetnik Mišo Živaljić kazao je za Večernji list da su u slučaju ključna dva ročišta zakazana za kolovoz. "Tražili smo izmjenu sudske odluke iz 2012. i ponovno odlučivanje s kim će dijete živjeti. Ako bi Sud prije toga ponovno zakazao ovrhu to bi bilo u suprotnosti europskoj konvenciji o pravima djeteta", izjavio je Živaljić.

Komentari (35)
  • A što reći na sve ovo, odvela je dijete i skrivala se sa njim godinama, neka bude sretna da ne završi u zatvoru jer ipak je riječ o otmici djeteta.

    1. 8. 2017,   08:08
  • ..prije nego skocite procitajte zadnju recenicu(majka ga ima pravo viđati svaki dan),svaka cast Splitu i ljudima koji su "branili"dijete,ali iskreno bila sam skepticna od samog pocetka,mislim da suditi prema osjecajima nije pravedno,ja ne znam kako zene stave sebi u glavu da su same one roditelj,bez obzira na ikakve cinjenice...

    1. 8. 2017,   08:43
  • Sad ce mama da pokupi maloga pa da krene za Srbiju mama ocito samo zna da bjezi i da se skriva,zao mi je malca skroz na skoz jer ima ludu mater

    1. 8. 2017,   09:40