Obavijesti

News

Komentari 20

Zagrebačkoj Plinari sad prijeti stečaj zbog Vladimira Putina

Zagrebačkoj  Plinari sad prijeti stečaj zbog Vladimira Putina
1

Tvornica akumulatora traži odštetu koja se penje s kamatama na 100 milijuna kuna, a u Plinari tvrde da su sve lažirali i da nikakvog oštećenja pogona nije bilo. Sutrašnja presuda bit će krucijalna za rad Plinare

VIDEO

Sjećate se redukcija plina u siječnju  2009. godine? Zbog napetosti Ukrajine i Rusije i teških optužbi za krađu plina, tadašnji ruski premijer Vladimir Putin je donio odluku o prestanku isporuke plina kroz Ukrajinu. U Hrvatskoj je to značilo u sred zime prekid opskrbe velikim, industrijskim potrošačima.

Sutra bi konačno, nakon osam godina trebala biti donesena presuda na Trgovačkom sudu u Zagrebu po tužbi u kojoj tvornica akumulatora Munja traži 42,5 milijuna kuna odštete od zagrebačke Gradske plinare i Gradske plinare - opskrba jer su im isključili plin i nanijeli štetu postrojenju.

Slučaj je izuzetno zanimljiv jer Gradska plinara na osnovu vještačenja i dokumenata tvrdi da je cijela šteta lažirana, te da uopće nije nastala zbog zatvaranja plina. A i da jeste, oni se ne smatraju odgovornima jer su poštovali naputke Vlade i tvrde, na vrijeme obavijestili Munju. Iako je tada s opskrbe plinom isključeno više od 400 velikih potrošača, samo Munja je tužila. Munja, kojoj je vlasnik Ivan Miloloža, istaknuti član Hrvatske udruge poslodavaca, tužila je i državu koja je donijela naredbu o isključenju, ali je od toga odustala.

- Od nas traži 42,5 milijuna kuna, a taj iznos se s godinama i kamatama penje na oko 100 milijuna kuna. Eventualni gubitak spora bi Gradsku plinaru i Gradsku plinaru - opskrbu mogao odvesti u stečaj - poručili su nam iz Gradske plinare.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U zahtjevu za odštetu Munje, među ostalim stoji, kako su nakon zatvaranja plina utvrdili da se zbog obustave plina smrznula voda u cijevima, kiselina u akumulatorima te da se skrutilo olovo u kotlovima zbog čega su popucale cijevi, kotlovi, akumulatori, vodomjeri, ispravljači, strojevi za proizvodnju akumulatora te razna oprema pa su čak oštećeni i dimnjaci i ograda.

Miloloži je čak i osiguravajuća kuća Croatia osiguranje isplatila odštetu nešto manju od 10 milijuna kuna, pa i oni u odvojenom postupku također žele naplatiti od zagrebačkih plinara.

Dok Munja smatra da je cijela šteta utvrđena i pozivaju se na vještaka koji su angažirali, odvjetnici Plinare tvrde upravo suprotno: da direktna veza isključenja plina i štete ne može biti utvrđena. Osim toga, to su pokazala i druga vještačenja poput onog Fakulteta strojarstva i brodogradnje. U svom podnesku sudu, odvjetnici Plinare direktno tvrde da je sve u biti lažirano, da su navodne popravke na strojevima obavljale tvrtke povezane s Miloložom i da su tako uništili svaki stvarni trag štete i uzorka.

- Oni su u uključili račune koji nisu u vezi s obustavom plina, već je riječ o fiktivnim uslugama ili o izdacima koji su dio redovitog održavanja strojeva. Sve okolnosti osnovano pobuđuju sumnju da ili šteta koju tužitelj opisuje nije uopće nastala ili nije nastala kao posljedica potpune obustave plina, a kamoli u iznosu koji Munja zahtjeva - navode među ostalim odvjetnici Plinare.

Oni među ostalim tvrde i da je Munja prijavila za štetu tisuće akumulatora koje su prikupili za otpad, da su dokazi uklonjeni, ali daju i niz izvadaka iz vještačenja koja dokazuju da šteta u biti nije nastala. Zaključuju da bi se presudom u korist Munje 'tužitelj neosnovano obogatio'. Miloloža tvrdi da je šteta nastala.

Kakva god bila nepravomoćna presuda, sigurno je da će strana koja izgubi uložiti žalbe.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag