Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Zagrli me molim te, treba mi prijatelj. Dosta mi je samoće'

None Foto: Estelle Raballand/Facebook 3

Ponso je prije tri godine ostao bez životne partnerice i njihova dva sina i otad samuje na otoku bez vode i hrane. Preživljava zahvaljujući seljaku Germainu koji ga posjećuje i donosi mu hranu

Ponso je vjerojatno najusamljenija čimpanza na svijetu. Nakon što su mu prije tri godine umrla djeca i partnerica, ostao je sam na malenom otoku uz Obalu bjelokosti gdje ih je ostavila tvrtka koja ih je iskoristila u pokusima.

Jedina hrana su mu banane i kruh koje mu donosi Germain koji ga povremeno posjećuje. Zato je širokog osmjeha i raširenih ruku dočekao Estelle Raballand iz Centra za očuvanje čimpanzi koja ga je došla posjetiti.

Foto: Estelle Raballand/Facebook

Ponso je star otprilike 40 godina, a na usamljenom otoku proveo je 30-ak. Nekoć je imao društvo i obitelj, no sve ostale čimpanze su uginule. Jedan od glavnih krivaca za to je glad i žeđ, jer na otoku nema prirodnog izvora hrane ni svježe vode za ove životinje. Na otoku ih je ostavila tvrtka New York Blood Center (NYBC) koja ih je otela iz divljine i na njima godinama provodila eksperimente, a zatim ih odbacila.

Koristili su ih u ispitivanjima o hepatitisu, a zahvaljujući pokusima na čimpanzama zaradili su 400 milijuna dolara, piše Dodo

Do ove godine financirali su programe pomoći za čimpanze koje su zlostavljali i ostavili, no i to su odlučili prekinuti, a od Ponsa su već odavno odustali. Da ga Germain nije slučajno pronašao i Ponso bi bio mrtav

Foto: Estelle Raballand/Facebook

Unatoč tome što su ljudi bili toliko okrutni prema njemu Ponso je zagrljajem dočekao Estelle. Njegov odnos s Germainom dokazuje da nije izgubio povjerenje u ljudsku vrstu. Germain je 2013. zakopao Ponsovu obitelj nakon što su umrli u razmaku od nekoliko dana. Kaže da mu je i Ponso pomogao bacajući grude zemlje na njih.

Mnoge je Ponsova priča dirnula i žele mu pomoći pa je pokrenuta i akcija SOS Ponso kako bi se skupio novac. Zahvaljujući pomoći volontera čimpanzi sada redovito stiže hrana i svježa voda, ali potrebna mu je i pomoć veterinara. 

Ako želite pomoći Ponsu to možete učiniti ovdje

Komentari (62)
  • Stegne me u grlu kad čitam ovakve vijesti, jadna životinja.

    18. 2. 2016,   19:09
  • Jadnicak.A zasto ga ne prebace negdje gdje bi mu bilo puno bolje i bio bi u drustvu.

    18. 2. 2016,   19:14
  • sirotog ponsa treba dovest u europu - bolje bi se prilagodio nego 99% ovih što dolaze...

    18. 2. 2016,   20:09