Obavijesti

News

Komentari 107

Ekskluzivno: Kuščevića terete oko prenamjena i POS stanova

Ekskluzivno: Kuščevića terete oko prenamjena i POS stanova
4

U Sabor je danas pristigao zahtjev za skidanje imuniteta bivšem ministru Lovri Kuščeviću. Nedavno je policija u sklopu izvida pretresla Kuščevićevu kuću na otoku Braču

VIDEO

U saborskom Mandatno-imunitetnom povjerenstvu potvrdili su nam da je stigao zahtjev za skidanje imuniteta bivšem ministru i aktualnom zastupniku HDZ-a Lovri Kuščeviću.

Tijekom sutrašnjeg dana ići najava za sazivanje sjednice MIP-a, a ona bi se trebala održati idući tjedan. U zahtjevu za skidanje imuniteta koji je stigao u Sabor od Državnog odvjetništva navodi se da planiraju pokrenuti postupak protiv Kuščevića za niz kaznenih dijela zlouporabe položaja i ovlasti, neslužbeno saznajemo. 

Saznajemo i da u tom opsežnom zahtjevu Kuščevića terete za dvije izmjene prostornog plana, a on nije jedini protiv kojeg se pokreće istraga. S njim su još tri odgovorne osobe. Radi se o izmjena prostornog plana iz 2010. godine kojim je među ostalim i zemljište njegove supruge prenamijenjenog iz poljoprivrednog u građevinsko.

Podsjetimo, to su detaljno otkrila 24sata. Kuščevićeva supruga je kupila 4519 kvadrata zemljišta za 60.000 kuna, a onda je nakon prenamjene prodala dio zemljišta za 1,5 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na tom zemljištu njihovi prijatelji sada grade tri vile. Ostalo joj je još vrijedno 1,3 milijuna. Dakle, prenamjenom je suprugi vrijednost zemljišta porasla sa 60.000 kuna na 2,8 milijuna kuna. 

Druga izmjena prostornog plana je iz 2015. godine. I ona je obuhvaćena istragom i stavlja se na teret bivšem političkom tajniku HDZ-a. U njoj je nakon izmjene, Kuščević predložio ispravak greške prostornog plana. Među ostalim, tim ispravkom je i njegova dotadašnja štala mogla postati kuća. Jer je određeno da svi poljoprivredni objekti udaljeni 200 metara od kuća mogu postati stambeni. Nakon toga je umjesto štale napravio kuću.

Saznali smo da se Kuščevića tereti i za zlouporabu položaja i ovlasti i pri dodjeli stanova POS u Nerežišćima. Podsjetimo, dok je Kuščević bio načelnik, stan je po povoljnijim uvjetima dobio i njegov šogor Ivica Žuvić. 

No, s tim stanovima postoji još potencijalnih nepravilnosti, ali u ovom trenutku nije bilo moguće potvrditi detalje. 

Inače, praksa Mandatno-imunitetnog povjerenstva je, da se u slučaju kad to traži DORH,  skida zastupnički imunitet. 

Pokretanje videa...

01:32

Podsjetimo, nedavno je policija u sklopu izvida pretresla Kuščevićevu kuću na otoku Braču. Sve ono što su novinari u posljednja dva-tri mjeseca otkrili o Kuščevićevim nekretninskim biznisima, očito je bilo dovoljno da Uskok pokrene istragu.

Lovri se smiješi ćelija: Prijeti mu do deset godina zatvora
Lovri se smiješi ćelija: Prijeti mu do deset godina zatvora

Ako prikupe dovoljno dokaza i uspiju jednog dana uvjeriti suce u njegovu krivnju, Kuščeviću bi se moglo suditi za nekoliko kaznenih djela. Jedno je zlouporaba položaja i ovlasti, a drugo je zlouporaba povjerenja ili čak zlouporaba stečaja.

Ako DORH-u pođe za rukom to i dokazati na sudu, Kuščević bi, kako tvrde upućeni odvjetnici, jednog dana mogao dobiti pravomoćnu sudsku presudu u trajanju od jedne do deset godina zatvora - ovisno o težini djela.

Mjesec dana nakon što je izašao iz vlade, policajci su upali u kuću Lovre Kuščevića na Braču tražeći dokaze o umiješanosti u malverzacije oko nekretnina i prenamjene zemljišta.

Problemi za Kuščevića počeli su kad je otkriveno da 11 godina nije kuću upisao u katastar i da se ona vodi kao pašnjak, a zatim su se nanizale nekretninske afere.

Najozbiljnija se odnosi na offshore hobotnicu koju su razotkrili reporteri Telegrama i 24sata. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor