Obavijesti

News

Komentari 28

Zahtjevna ekspedicija: Hrvati idu u pohod na Vladara neba

Zahtjevna ekspedicija: Hrvati idu u pohod na Vladara neba
4

Vedrana Simičević (37) i Bojan Novak (37) iz Rijeke te Krešimir Milas (31) i Rene iz Zagreba sa slovenskim timom pokušat će osvojiti jednu od najljepših planina

VIDEO

Neopisivo smo uzbuđeni iako još nismo svjesni što nas točno čeka gore, rekao nam je Rene Lisac (35), koji s još troje Hrvata kreće u osvajanje najsjevernijeg “sedamtisućnjaka” na svijetu.

Vedrana Simičević (37) i Bojan Novak (37) iz Rijeke te Krešimir Milas (31) i Rene iz Zagreba sa slovenskim timom pokušat će osvojiti jednu od najljepših planina na svijetu.

Uspon je teži od Mount Everesta

Khan Tengri, što u prijevodu znači “vladar neba” sa 7010 metara visine drugi je najviši vrh masiva Tien Shan, koji se nalazi na razmeđi Kirgistana, Kazahstana i Kine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Do njegova vrha ne vodi niti jedan lagani smjer uspona. Hrvatska alpinistička ekipa odabrala je najpopularniju rutu, tzv. Zapadni greben ili Pogrebietsky smjer koji po ruskom sistemu ocjenjivanja nosi ocjenu 5a.

-To znači da je smjer tehnički dosta zahtjevan i opasan. Alpinisti će se penjati po strmijem snježnom, ledenom i stjenovitom terenu - rekao nam je hrvatski alpinist Stipe Božić te povjerio kako je Khan Tengri tehnički zahtjevniji od penjanja na Mount Everest.

Na toj ruti ginuli su planinari

- Upravo je na toj ruti 2004. godine poginulo desetero planinara - kaže Krešo, koji vjeruje da će s njegovom ekspedicijom biti sve u redu, no svejedno nam priznaje kako je roditeljima prešutio pojedine detalje.

Hrvatska alpinistička ekipa u ponedjeljak bi trebala sletjeti u Kirgistanski Biškek, odakle će džipovima i helikopterom biti prebačeni na područje ledenjaka Engilček koji s kirgistanske strane okružuje Khan Tengri.

- Tamo će nam biti bazni logor, gdje ćemo se nekoliko dana psihički i fizički pripremati za uspon - kaže Rene te dodaje kako će se uspon sastojati od dva ključna dijela.

- Prvi dio je aklimatizacija. Dakle, uspinjat ćemo se od baznog logora koji je na četiri tisuće metara nadmorske visine do šest tisuća kako bi šokirali tijelo, odnosno naviknuli ga na tlak zraka i smanjene količine kisika u krvi - opisuje nam Krešo, te nastavlja kako će se nakon toga spustiti u bazni logor gdje će provesti tri dana i pripremiti se za novi uspon, ovog puta do vrha Khan Tengria.

Prvi pohod hrvatskih alpinista na najsjeverniji vrh svijeta

Ovo je prvi put da se na najsjeverniji vrh svijeta penje hrvatska alpinistička ekipa koju posebno izdvaja odluka da uspon izvedu u alpskom stilu penjanja.

- S etičke strane alpinizma to je najpoštenije jer će najsjeverniji vrh svijeta osvojiti sami. To znači da će si sami postavljati logore i izvoditi logistiku uspona, te će se penjati bez Šerpa, kisika i fiksnih užeta - objašnjava nam Božić koji nimalo ne sumnja u uspjeh hrvatske ekipe.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji