Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zakazale kontrole: ‘Uzimaju poticaje i za državnu zemlju’

None Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Sporni hektri: Damir Miškec plaća najam i obrađuje državnu zemlju, ali poticaje za nju dvije godine uzima druga tvrtka. Udruga OPG-a Život traži hitnu reviziju

Afera s upisom fantomskih tvrtki na tuđe oranice otkriva i druge nepravilnosti u sustavu dodjele zemljišta. Seljaci zato traže hitnu reviziju dodjele za mandata ministra Tihomira Jakovine.

- Zakupio sam državnu zemlju, plaćam najam, imam ugovor, ali već dvije godine poticaje za tu zemlju uzima tvrtka Širjan. Meni je 16.000 kuna koje sam trebao dobiti puno - priča nam poljoprivrednik Damir Miškec iz Topolja pored Ivanić Grada.

Kako je to moguće?

Kaže da je u državni sustav za poticaje Arkod već ranije bila upisana tvrtka Širjan te da ih ne žele izbrisati iako on obrađuje zemljište, ima ugovor i plaća najam. Miškec kaže da nije usamljeni slučaj, da ima još susjeda sa sličnim problemima. Dodaje kako na njihovu području ima i osoba koje uopće ne plaćaju državi najam državnog poljoprivrednog zemljišta, a od iste te države pak dobivaju poticaje.

Problematičan je upis u sustav poticaja putem izjave i dva svjedoka koji je počeo lani, tijekom mandata Tihomira Jakovine. Takva praksa je dovela do toga da se seljacima i na njihovo zemljište upiše neka fantomska tvrtka te dobiva poticaje. Novi ministar Tomislav Tolušić najavio je reviziju 35.000 hektara koji su tako upisani u sustav potpora. No udruga OPG-a Život kaže da treba provjeriti barem 75.000 hektara koji su dodijeljeni nakon uvođenja izjave za mandata Tihomira Jakovine. On nam je rekao da su to omogućili jer nigdje u EU onaj koji dobiva poticaje ne mora biti vlasnik zemlje.

- Pazite, netko je morao imati informacije da je neko zemljište slobodno, kakvo je vlasništvo, netko je omogućio poticaje...

Treba sankcionirati te osobe jer su to prljave rabote, i za državno i za privatno zemljište. Revizija je nužna - kaže Antun Laslo, predsjednik udruge OPG-a Život.

Vlasnik tvrtke Širjan, Zvonimir Širjan, koji je jedan od većih stočara na tom području i kojega je Damir Miškec direktno prozvao, kaže da za konkretan slučaj ne zna.

- Mi obrađujemo svu zemlju koju imamo. Nismo ništa dobili na temelju izjava o korištenju zemljišta. Ako bilo tko drugi zaista ima vrijedeći ugovor za zemljište, onda bi on bio upisan - kaže nam Zvonimir Širjan.

Između Širjan d.o.o. i fantomskih tvrtki o kojima smo u utorak pisali i koje su se upisale za poticaje na tuđe, privatno zemljište ima jedna poveznica. Njihovim vlasnicima je ovo ljeto Europska komisija blokirala isplatu poticaja zbog nepravilnosti. Širjanu i s njim povezanoj tvrtki blokirana je isplata 53 milijuna kuna. Tvrtki Moslavina proizvodi blokirana je isplata 31 milijun kuna.

U Moslavini proizvodi su vlasnici Josip Vinceković, bivši HDZ-ov dožupan Čazme i Tomislav Kitonić, veliki stočar u Moslavini i vlasnik tvrtke Bik. Vinceković je vlasnik jedne fantomske tvrtke, Severka, bez zaposlenih i prihoda, koja se upisala na tuđe zemljište. U drugoj tvrtki, Grabovnica voće, koja također nema prihoda i zaposlenih, a prijavljena je na trošnoj kući, vlasnica je sestra Tomislava Kitonića, Zrinka.

Poljoprivrednici čije je to zemljište su slučajno otkrili da su na njihovo zemljište upisane te tvrtke za poticaje. Obje tvrtke tvrde da se radi o pogrešci te su povukle upis nakon što je pukla afera.

- Ne želim vam ništa komentirati - rekao je u utorak Kitonić.     

Komentari (182)
  • Dovoljno je reć Tihomir Jakovina i sve je jasno.

    26. 10. 2016,   07:09
  • Poticaje treba ukinuti,da je normalna država i da netko zna svoj posao. Seljaku treba dati DOBRU OTKUPNU CIJENU,tako ga poticati da radi i obrađiva a država da bude jamac da će sve otkupit po DOBROJ OTKUPNOJ CIJENI. Tako nebi ubirali poticaje pojedinci koji ništa ne rade,a znalo bi se cijeniti rad i da se taj rad isplati.

    26. 10. 2016,   07:30
  • I ja sam jučer shvatio da mi se netko upisao na moje privatno zemljište, danas idem vidjeti tko je taj lolo a onda ću sve uzeti u svoje ruke, lolo će dobiti 24 sata da mi isplati ono što je dobio od države i 24 sata da se izbriše inače će imati vrag posla !!!!!! Kad neće država ima ko hoće uvesti reda.

    26. 10. 2016,   07:51