Obavijesti

News

Komentari 6

Zakon bi zabranio donacije nakladnika školskih knjiga

Zakon bi zabranio donacije nakladnika školskih knjiga
1

Sabor raspravlja o izmjenama zakona kojim se propisuje i da će svaki udžbenik trajati bar četiri godine. SDP iz iskustva sumnja da će to uspjeti

VIDEO

Saborski zastupnici raspravili su novi zakon o udžbenicima za osnovnu i srednju školu, kojemu je cilj olakšati učeničke torbe i sniziti cijene udžbenika. Zakonom se propisuje i da će svaki udžbenik trajati najmanje četiri godine, a zabranjuju se donacije nakladnika školama. Oporba ističe da im iskustvo govori da od svega navedenog neće biti ništa. Zakon je skrojen populističkom politikom, ustvrdila je Marija Lugarić (SDP).
- Iz Vlade i ministarstva su nam obećavali manje knjiga i njihovu manju cijenu te lakše torbe. Nakon svake promjene zakona smo imali više knjiga, skuplje knjige i teže torbe - kazala je. Na jadikovke da imamo previše knjiga i da su preskupe SDP-ovka također ima odgovor.
- Niti jedna prekobrojna knjiga nije došla u naše škole tako da je pala s Marsa. Svaka knjiga i njena previsoka cijena imala je odobrenje ministarstva - kazala je Lugarić. Upozorila je i da su skladišta izdavača prepuna od države naručenih, a onda od roditelja ne kupljenih knjiga. Ta velika vrijednost koja stoji neiskorištena najbolja je slika i posljedica nedovoljno osmišljene i loše politike Vlade, ističe Lugarić. U HNS-u smatraju da školski udžbenik nije prostor za čistu tržišnu utakmicu.
Na temu udžbenika za riječ se u Saboru javio i Nenad Stazić (SDP), a HDZ-ovci su po običaju u tom trenutku napustili sabornicu.
- Nacionalni kurikulum za odgoj i obrazovanje je kao Jeti, kazao je Stazić ističući da o njemu "svi pričaju, a nitko ga nije vidio". Osvrnuo se i na `bisere` iz udžbenika te naveo primjer iz biologije.
- Sve biomembrane imaju sličan plan građe. U osnovi svaka biomembrana je dvosloj fosfolipida, poznato je da su oni amfipatske molekule koji imaju polarnu hidrofilnu glavicu i nepolarne hidrofilne repiće - citirao je Stazić objašnjenje za prvi razred gimnazije. Upozorio je da se nejasno objašnjava nejasnim. Zbog takvog obrazovanja, strahije da će svi učenici popadati na državnoj maturi te da će generacije biti upropaštene.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...