Obavijesti

News

Komentari 6

Zakon o financiranju političkih aktivnosti oporba želi srušiti

Zakon o financiranju političkih aktivnosti oporba želi srušiti

U Mostu su podsjetili da je Zakon o financiranu političkih aktivnosti izglasan neposredno prije početka kampanje, a limit troškova za stranke na predstojećim europskim izborima podignut s 1,5 na 4 milijuna kuna.

VIDEO

Saborska oporba traži ocjenu ustavnosti Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, a Nikola Grmoja (Most) očekuje da se Ustavni sud sastane što prije, odnosno već sutra i raspravi taj zahtjev.

- Idemo na rušenje tog zakona jer nastavljamo borbu protiv uzurpacije vlasti koju provodi većina - kazao je. 

Grmoja je podsjetio da je zakon izglasan neposredno prije početka kampanje, a limit troškova za stranke na predstojećim europskim izborima podignut s 1,5 na 4 milijuna kuna. Podsjetio je da je zakon izglasan nakon 39 sati rasprave te da je Most podnio 888 amandmana.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti napisao je njegov kolega Robert Podolnjak koji ističe da je zakon izglasan isključivo voljom parlamentarne većine, HDZ-a i njegovih satelita, a dokaz tome je da je gotovo cijela oporba podržala prijedlog Mosta. 

- Večer prije kampanje promijenili su pravila igra. Zato od Ustavnog suda tražimo da hitno, bez odgode, razmotri ovaj zahtjev i ukine odredbu o stupanju zakona na snagu. Nedopustivo je da se pravila izbornog natjecanja mijenjaju u izbornoj godini, a ovo je promijenjeno dan prije raspisivanja izbora - kazao je. 

Napominje da su prekršena načela vladavine prava, demokratskog sustava, alio i da u zakonu nisu navedeni opravdani razlozi zašto bi stupio na snagu dan nakon objave u Narodnim novinama. 

- Od Ustavnog suda tražimo da konačno počne obavljati svoju nadzornu funkciju i kaže Vladi da ovo ne smije činiti i da je to protivno Ustavu - zaključio je Podolnjak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca