Obavijesti

News

Komentari 83

Plenković: Novci za brodove su potrošeni, a brodova nema

Plenković: Novci za brodove su potrošeni, a brodova nema
1

Za izbore za Europski parlament prema postojećem zakonu, za cijelu Hrvatsku, koja je jedna izborna jedinica, jedna izborna lista ima pravo na milijun i pol kuna

VIDEO

Hrvatski premijer Andrej Plenković nazvao je u ponedjeljak u Bruxellesu podnošenje brojnih amandmana na prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma svojevrsnim filibusteringom, te da vlada stoji iza njega "300 posto" jer je razuman i ispravlja anomaliju iz prethodnog zakona.

"To je razumna, racionalna, ispravna i argumentirana promjena iza koje vlada stoji ne 100 posto, nego 300 posto", rekao je Plenković odgovarajući na pitanje novinara da komentira saborsku raspravu o tom zakonu.

Za izbore za Europski parlament prema postojećem zakonu, za cijelu Hrvatsku, koja je jedna izborna jedinica, jedna izborna lista ima pravo na milijun i pol kuna, točno onoliko koliko je predviđeno za samo jednu od deset izbornih jedinica koliko ih u Hrvatskoj ima za parlamentarne izbore.

'Prekinite ovu sramotu i ludilo i danas raspišite izbore za EP'
'Prekinite ovu sramotu i ludilo i danas raspišite izbore za EP'

"To je po meni katastrofalna procjena, pogreška koju treba ispraviti i mi smo ovim i nekim drugim promjenama htjeli da taj iznos bude četiri milijuna kuna", rekao je Plenković.

Dodao je da se s 1,5 milijun kuna ne može napraviti puno u 45 dana kampanje, što "zna svatko tko je prošao takve kampanje".
"Moj je interes kao proeuropski usmjerenog premijera da hrvatski građani čuju, vide i znaju što je Europa, koje su teme, što su politike kako bismo se maknuli od predrasuda, lažnih informacija, banalnosti koje nam govore oni koji pojma nemaju o EU-u. Svatko tko je bio ikada uključen u kampanju, tko zna što znači biti 45 dana u kampanji mora reći hvala Bogu da se netko sjetio popraviti anomaliju koja je onemogućavala da izbori budu vidljiviji", rekao je Plenković.

Dodao je da je i to jedan od razloga zašto je na prvim europskim izborima u Hrvatskoj izlaznost bila 20 posto, a na drugima 25 posto.
Na konačni prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma Most nezavisnih lista podnio je više od 900 amandmana nezadovoljan žurnom procedurom uoči skorih izbora za Europski parlament, tražeći da zakon ide u treće čitanje.

"Novci za brodove su potrošeni, a brodova nema"

Vlada je pokazala i pokazuje dobru volju za opstanak brodogradnje ali javnost mora znati  da su plaćena državna jamstva, novci potrošeni, a brodova nema, rekao je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković govoreći u aktualnoj krizi brodogradilišta Uljanika.

"Mi nismo bježali, sa svima smo razgovarali, gledali da restrukturiranje bude održivo, da se kompanija oporavi i posluje u budućnosti", rekao je Plenković novinarima.
 "Mi smo, ova vlada, plaćali jamstva za izgradnju brodova, koji se nisu napravili. Para nema, a nema ni brodova, a država kao jamac mora platiti jer inače ne vrijedi institut državnog jamstva pa nas nitko u financijskom svijetu ne bi doživljavao", dodaje Plenković.
 Naveo je primjer jednog broda koji se dovršava na dokovima Uljanika, a koji nije napravljen na vrijeme zbog pogrešnih odluka uprave brodogradilišta. Brod se dovršava na način da je naručitelj uzeo stvar u svoje ruke, angažirao druge radnike, neke i iz Uljanika i neke kooperante te svaki dan dolazi zrakoplovom iz jedne zemlje kako bi osobno nadgledao dovršetak gradnje. 
"Stoga je jako važno da javnost zna što se događa u Uljaniku", rekao je Plenković, dodajući da se pri odlučivanju o zahtjevu za međufinanciranjem mora voditi računa o svim aspektima, između ostaloga i o fiskalnoj konsolidaciji, koju vlada uspješno provodi i što je vidljivo iz nedavnih izvješća Europske komisije.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji