Obavijesti

News

Komentari 59

Zakon o zabrani NDH simbola u prosincu pred parlamentom

Prihvatili su zakon kojim se zabranjuje isticanje simbola Muslimanske braće, turskih Sivih vukova, Kurdske PKK (Radničke stranke Kurdistana), (palestinskog) Hamasa i hrvatskog fašističkog pokreta Ustaša

VIDEO

Austrijski parlament trebao bi sredinom prosinca prihvatiti zakon o zabrani isticanja ekstremističkih simbola, uključivo one iz doba Nezavisne Države Hrvatske, a taj novi zakon, prenose mediji u petak, izaziva kritike jer nije proširen na simbole ostalih fašističkih pokreta poput talijanskog ili španjolskih frankista. 

- Zakonom o simbolima trebala bi biti zatvorena praznina. Simboli i geste u novom zakonu navedenih organizacija protive se ustavnopravnom poretku Austrije i našim demokratskim temeljima, rekao je austrijski ministar unutarnjih poslova Heribert Kickl (Slobodnjačka stranka Austrije FPÖ), prenose austrijski mediji.

Austrija zabranjuje ustaške simbole: Kazna do 10.000 eura
Austrija zabranjuje ustaške simbole: Kazna do 10.000 eura

Na stranici Ministarstva unutarnjih poslova Austrije stoji da je Ministarsko vijeće (vlada) Austrije na svojoj sjednici u srijedu prihvatilio zakon kojim se zabranjuje isticanje simbola Muslimanske braće, turskih Sivih vukova, Kurdske PKK (Radničke stranke Kurdistana), (palestinskog) Hamasa i hrvatskog fašističkog pokreta Ustaša.

Vlada savezne pokrajine Beč i Savez austrijskih sindikata kritizirali su dopunu zakona kao 'proizvoljnu i nepotpunu'.

- Zakon bi trebao biti proširen i na simbole ostalih fašističkih pokreta poput talijanskog ili pokreta španjolskih frankista, stoji u priopćenju sindikata.

Kršenje novog zakona kažnjavat će se novčanom kaznom od 4.000 eura ili zatvorom do mjesec dana, a u slučaju ponavljanja i kaznom od 10.000 eura ili šest tjedana zatvora.

Simboli ustaškog pokreta našli su se na popisu zabrana zajedno sa simbolima islamističkih i terorističkih udruga ponajprije zbog inicijative savezne pokrajine Koruške koja je zbog učestalih pokazivanja ustaških simbola pri godišnjim komemoracijama u Bleiburgu tražila dopunu zakona o simbolima koji bi se proširili i na simbole iz NDH.

Dosad je nekoliko sudionika skupa u Bleiburgu bilo osuđeno zbog isticanja nacističkih simbola koji su i dosad u Austriji bili zabranjeni. Tako je 51-godišnji hrvatski državljanin u lipnju u Klangenfurtu bio osuđen na 15 mjeseci zatvora uvjetno zbog isticanja simbola iz razdoblja nacionalsocijalizma tj. pozdrava tzv. Hitlerovim pozdravom na komemoraciji žrtvama komunističkih zločina u svibnju u Bleiburgu.

Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova još je u travnju najavilo da razmatra donošenje zakona o zabrani ustaških obilježja i simbola na komemoraciji žrtvama na Blajburškom polju.

Dosadašnji austrijski zakon zabranjuje samo znakovlje i simbole koji se odnose na nacionalsocijalističku prošlost Austrije, a Peter Kaiser, premijer Koruške gdje se nalazi Bleiburg zatražio je da se zabrana isticanja fašističkih i nacističkih simbola proširi i na simbole ustaškog režima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.