Obavijesti

News

Komentari 28

'Zakopali ste svoje djevojčice, a ja sam ih doveo kući i ugrijao...'

'Zakopali ste svoje djevojčice, a ja sam ih doveo kući i ugrijao...'
1

Ruski povjesničar koji je krao leševe mrtvih djevojčica i pretvarao ih u svoje lutke, te takve držao u stanu, zbog greške suda mogao bi izaći na slobodu

VIDEO

Anatolij Moskvin volio je povijest, govorio 13 jezika i mnogo putovao. Radio je kao novinar u Nižnjem Novgorodu, petom najvećem gradu u Rusiji. Osim što je bio novinar, bio je i samoproglašeni stručnjak za groblja

U 2011. povjesničar je uhićen nakon što je policija u njegovom stanu pronašla mumificirana tijela 29 djevojaka u dobi između tri i 25 godina. U svojem posljednjem članku, objavljenom u nekrologu novina za koje je radio, Moskvin je priznao što je potaknulo njegovu opsesiju sa smrću.

'Prisilili su me da poljubim mrtvu djevojčicu'

- Davne 1979. godine, kada sam imao samo 13 godina, na putu do škole zaustavila skupina ljudi u crnim odijelima i stavila u lijes u kojem je bila 11-godišnja djevojčica Natasha Petrova. Prisilili su me da poljubim mrtvu djevojčicu. Poljubio sam je jedom, pa još jednom, pa još jednom - napisao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ožalošćena majka djevojčice stavila je vjenčani prsten na Anatolijev prst i na prst svoje preminule kćeri. 

- Moje čudno vjenčanje s Natashom Petrovom bilo je korisno - piše Moskvin u članku.

Kaže da ga je to dovelo do vjerovanja u magiju i fascinacije smrću. Je li ta priča istinita ili ne manje je važno, ali važno je kako nitko u 30 godine nije primijetio Moskvinova jeziva razmišljanja, piše portal Allthatisinteresting

'Još kao školarac počeo je lutati po grobljima'

Nakon toga neobičnog incidenta, Moskvin je još kao školarac počeo lutati po grobljima. Njegovi neobični interesi oblikovali su njegovo obrazovanje, pa je doktorirao na studiju keltske kulture, čija mitologija ima prilično nejasne linije života i smrti. Osim zvanja povjesničara, savladao je 13 jezika i objavio mnoštvo znanstvenih radova.

U slobodno vrijeme, obilazio je groblja. 

- Mislim da ne postoji nitko tko ih poznaje bolje od mene - istaknuo je.

U razdoblju od 2005. do 2007. Moskvin tvrdi da je posjetio 752 groba u Nižnjem Novgorodu. Pritom je radio detaljne bilješke o svakom od njih i ljudima koji su tamo pokopani. Kaže da je dnevno znao prepješačiti i 30 kilometara, često spavati na stogovima sjena i piti kišnicu iz lokvi na tlu.

Bilješke sa svojim putovanja objavio je kao seriju dokumentaraca Velika šetnja po grobljima i Što govore mrtvi. Tvrdio je da je jednom prilikom cijelu noć proveo u lijesu pokojnika netom prije pogreba. 

S vremenom, na vidjelo je počelo izlaziti da njegovi morbidni hobiji nisu bazirani samo na pukim zapažanjima

Još 2009. godine, lokalni mještani počeli su nalaziti grobove svojih najmilijih oskvrnute, ponekad potpuno iskopane. Glasnogovornik ruskog ministarstva unutarnjih poslova Valerij Gribakin za CNN je objasnio da je njihova prva teorija bila kako su raskopani grobovi djelo nekakve ekstremističke organizacije. 

- Okupili smo sve jedinice napravili grupu najiskusnijih inspektora i istražitelja specijaliziranih za ekstremističke zločine - kazao je.

Sljedeće dvije godine, istraga ih nije dovela nigdje. Novi trag u slučaju dogodio se nakon terorističkog napada na aerodromu Domodedovo u Moskvi 2011. Nedugo nakon toga, vlasti su saznale da u Nižnjem Novgorodu oskvrnuti grobovi muslimana. Istražitelji su stigli do groba na kojem je netko slikao preko slika preminulih muslimana, ali nije napravio nikakvu štetu na grobu. U tom je trenutku Moskvin konačno uhvaćen. 

Ruski monstrum: Mrtve curice vadio iz grobova i šminkao
Ruski monstrum: Mrtve curice vadio iz grobova i šminkao

Policijski istražitelji zatim su otišli u njegov stan, a ono što su tamo pronašli šokiralo je svijet. 

U leševe je ugrađivao muzičke kutije

Moskvin je živio u malom stanu sa svojim roditeljima. Na mnogim mjestima u stanu, policijski istražitelji pronašli su lutke u raznim veličinama. Mnoge su izgledale kao antikviteti. Odjevene u finu, raznoliku odjeću, neke su na sebi imale visoke čizme, a druge su bile našminkane po licu koje je Moskvin prekrio tkaninom.

Samo, to uopće nisu bile lutke - to su bile mumificirani leševi mrtvih djevojčica i djevojaka. U mnoge od njih Moskvin je ugradio muzičke kutije, pa su lutke svirale kada bi ih Moskvin dodirivao. Mnoge od djevojaka bile su odjevene u istu odjeću u koju su pokopane. U stanu su pronašli i mape groblja, fotografije i druge predmete s grobova.  

Rus iskopao leševe 26 žena i djevojčica i pretvorio ih u lutke
Rus iskopao leševe 26 žena i djevojčica i pretvorio ih u lutke

Moskvin je priznao da je posmrtne ostatke djevojaka punio s krpama, zatim omatao najlonom njihova lica, a nekima je stavljao gumbe ili oči igračaka da s njim mogu gledati crtiće. Ispričao je policajcima da je volio sve svoje cure, no da u garaži ima nekoliko njih koje su mu se zamjerile. Na pitanje zašto je to radio, Moskvin je policiji rekao da je bio usamljen. 

- Bio sam samac, a sanjao sam o tome da imam djecu - izjavio je. 

Njegovi roditelji tvrde da nisu znali ništa o porijeklu lutaka koje je imao njihov sin. 

- Vidjeli smo njegove lutke, ali nismo ni pomislili da su u njima mrtva tijela. Mislili smo da je to nekakav hobi, izrađivati velike lutke i nismo u tome vidjeli ništa loše - rekla je njegova 76-godišnja majka Elvira

'Ponekad se osjetio smrad...'

Kada je istina konačno otkrivena, Moskvinovi susjedi bili su u potpunom šoku. O Moskvinu su pričalo kao o povučenom mirnom čovjeku, a njegovim roditeljima kao pristojnim i ugodnim ljudima. Naravno, ponekad se osjetili smrad nakon što bi se otvorila vrata stana, no pretpostavili su da neugodan miris dolazi od nekakve lešine koja trune u podrumu

Anatolij Moskvin na sudu je priznao 44 optužbe za oskvrnjivanje grobova i posmrtnih ostataka. Umjesto izraza kajanja, roditeljima svojih žrtava je rekao: 'Vi ste napustili svoje djevojčice, ja sam ih doveo doma i zagrijao'

Dijagnosticirana mu je šizofrenija, a sud je odlučio da se Moskvina smjesti na psihijatrijski odjel kaznionice. 

Nakon izricanja odluke suda, Moskvin je navodno poručio vlastima da se ne zamaraju s pokapanjem njegovih djevojaka, jer će ih on ponovno iskopati čim mu se pruži prilika

- Još uvijek ne mogu pojmiti koliko je bolesno to što je učinio. On je živio s mojom mumificiranom kćerkom devet godina. Sa mnom je provela deset godina, a on ju je uzeo i imao devet godina - kazala je majka jedne od djevojčica. 

Sada, osam godina nakon uhićenja, Anatolij Moskvin bi zbog proceduralne pogreške suda mogao biti pušten kući, uz daljnje psihijatrijsko liječenje. No mnogi smatraju da se Moskvina ne može izliječiti. 

- Inzistiram da ga se zatvori do kraja života, uz nadzor liječnika i bez ikakve slobode kretanja - izjavila je medijima majka jedne od žrtava. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!