Obavijesti

News

Komentari 2

Zakrpa za Boeing 737 MAX očekuje se u roku od dva tjedna

Zakrpa za Boeing 737 MAX očekuje se u roku od dva tjedna
3

Američki zrakoplovni proizvođač radi na softverskoj nadogradnji za sustav protiv gubljenja brzine i pilotski ekran na svome najbrže prodavanom zrakoplovu od smrtonosne nesreće zrakoplova Lion Aira

VIDEO

Tvrtka Boeing planira objaviti novu programsku zakrpu za zrakoplov 737 MAX za 7 do 10 dana, prenijeli su izvori upoznati sa tematikom.

Američki zrakoplovni proizvođač radi na softverskoj nadogradnji za sustav protiv gubljenja brzine i pilotski ekran na svome najbrže prodavanom zrakoplovu od smrtonosne nesreće zrakoplova Lion Aira u Indoneziji u listopadu prošle godine.

Trump popustio: Obustavio sve letove Boeing 737 MAX aviona
Trump popustio: Obustavio sve letove Boeing 737 MAX aviona

Sličnosti između tog leta i leta zrakoplova Ethiopian Airlinesa koji se srušio u nedjelju odmah nakon polijetanja te njihove putanje postavile su nova pitanja oko zrakoplovnog sustava, no za sada nema dokaza koji upućuju da je softver potencijalni problem.

Dva pada zrakoplova u pet mjeseci

Boeingov glasnogovornik je potvrdio da će se nadogradnja softvera provesti na čitavoj floti 737 MAX u narednim tjednima.

Preko 300 Boeinga 737 MAX 8 i MAX 9 putničkih zrakoplova povučeno je diljem svijeta iz aktivne službe uslijed dva smrtonosna rušenja zrakoplova u pet mjeseci, gdje je u nesrećama u Etiopiji i Indoneziji poginulo ukupno 350 ljudi. Uzrok oba pada je još pod istragom.

 Boeing je obustavio dostavu svih MAX zrakoplova svojim kupcima.

Singapur, Australija, Indonezija i Kina prizemljile Boeinge 737
Singapur, Australija, Indonezija i Kina prizemljile Boeinge 737

 Satelitski podaci upućuju na sličnosti pada u Indoneziji i Etiopiji, stoga je Američka savezna zrakoplovna administracija prizemljila sve Boeinge MAX. Istražitelji su pronašli dio stabilizatora s etiopskog zrakoplova kojemu je trimer bio u neobičnoj poziciji, slično kao i kod indonezijskog zrakoplova, naglasili su dva izvora upoznata s istragama.

Analiziraju podatke crne kutije

Pilot Ethiopian Airlinesa prije pada je kontrolorima prijavio probleme s kontrolama te je dobio dopuštenje da se vrati, isto kao i indonezijski pilot koji je dopuštenje dobio nedugo nakon uzlijetanja iz Džakarte.

Men unload a case from a diplomatic car of the Ethiopian Embassy arrives at the headquarters of France

Analiza crne kutije etiopskog zrakoplova se provodi u Parizu te će biti potrebno nekoliko dana do prvih iščitavanja podataka, napominju francuski zrakoplovni dužnosnici a u analizi im pomažu kolege iz SAD-a i Etiopije.

Indonezija će objaviti izvješće o nesreći između srpnja i kolovoza.

Boeing i dalje smatra da su njegovi novi ekonomični zrakoplovi sigurni, no podržali su odluku FAA-a da prizemlji cijelu flotu. Američki dužnosnici kažu kako će zrakoplovi biti prizemljeni tjednima kako bi se nadogradio softver te se instalirao u svaki zrakoplov u floti.

Pronađene obje crne kutije etiopskog Boeinga 737 MAX 8
Pronađene obje crne kutije etiopskog Boeinga 737 MAX 8

Nitko do sada nije tužio Boeing, no odvjetnik obitelji žrtava kaže kako je moguće suđenje u Sjedinjenim Državama.

Odluke u zemljama diljem svijeta o tome hoće li se obustaviti prizemljenje zrakoplova ili će se nastaviti donijet će se na temelju informacija iz crnih kutija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.