Obavijesti

News

Komentari 50

Žalac: Dobroviću, nesposoban si, zbog tebe gubimo milijarde

Žalac: Dobroviću, nesposoban si, zbog tebe gubimo milijarde

Gabrijela Žalac (HDZ) zadužena za EU fondove poslala je dopis Mostovu ministru zaštite okoliša i optužila ga da kasni, ne provodi natječaje, ne priprema dokumentaciju…

VIDEO

U sjeni zbivanja o Agrokoru, Hrvatskoj prijeti nepotpuno iskorištavanje oko dvije milijarde eura iz europskih fondova. U posjedu smo dopisa koje je HDZ-ova ministrica Gabrijel Žalac zadužena za europske fondove poslala Mostovu ministru zaštite okoliša Slavenu Dobroviću i nimalo diplomatski optužuje ga da kasni, ne provodi natječaje, ne priprema dokumentaciju, a  kada je pripremi ona je loša

Ukratko, poručila mu je da ne uspijeva ništa napraviti i prijeti da će mu oduzeti mogućnost da Ministarstvo zaštite okoliša uopće radi s novcima Europske unije.

Žalac mu stručno objašnjava kroz osam sektora što sve Dobrović nije napravio, a trebao je.

Kašnjenje...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U svima su problemi i kašnjenja. Primjerice za ulaganje u vodoopskrbne sustave gdje nam je na raspolaganju čak milijardu eure, cijele prošle godine je trebalo biti pokrenuto 10 projekata, a pripremljena su tek dva. Samo jedan je i pokrenut projekt: pročistač na Krku. U tri prva mjeseca ove godine je trebalo biti 10 poziva za projekte, objavljen je jedan.
Za otpad gdje imamo na raspolaganju 475 milijuna eura, Žalac zamjera Dobroviću da nije napravio ni hodogram aktivnosti i sve kasni.
„Nailazimo na alarmantni nedostatak pripreme projekata“ piše Žalac za sektor sprečavanja katastrofa, konkretnije, obrane od poplava za koje nam EU daje 215 milijuna eura. 
Žalac ga upozorava da kasne i projekti za obnovljive izvore energije za što imamo 100 milijuna eura, kasni i ne provode se natječaji za učinkovitiju energetsku mrežu od 20 milijuna eura, za poboljšanje zraka od 50 milijuna eura... 

Dokument koji objavljujemo očito pokazuje da Hrvatska ne uspijeva povući na vrijeme novce koji praktički „stoje na cesti“. 

Žalac na kraju zaključuje da će Dobroviću oduzeti mogućnost da on raspoređuje novce, da bi mogli izgubiti dio novca EU i da će dati nekome drugom da priprema projekte ako ne može i ne zna njegovo ministarstvo. 

Nezavisni konzultant za europske fondove ovaj dopis je komentirao kao očiti nemar i nedostatak kompetencija i ljudi u Ministarstvu zaštite okoliša koji bi kvalitetno mogli pripremiti projekte.

'Ministarstvo intenzivno radi na pripremi programa i povlačenju sredstava iz EU fondova'

Međutim, u Ministarstvu zaštite okoliša, vjeruju da im Žalac želi oduzeti upravljanje novcem i da je zato slala alarmantni dopis za koji po njima nema potrebe. Ako im oduzme upravljanje, zaključuju da će Žalac biti ta koja će urušiti sustav. Dobrović proziva i Žalac da joj je pametnije da pojednostavi procedure nego njega proziva. 

- Ministarstvo intenzivno radi na pripremi programa i povlačenju sredstava iz EU fondova, a tome svjedoče i već raspisani natječaji i potpisani ugovori. Stoga u startu odbacujemo bilo kakve navode i zlonamjerne imputacije o tome da Ministarstvo ne izvršava funkciju Posredničkog tijela razine 1 vezano uz provedbu postupaka dodjele EU sredstava. Smatramo da nema razloga da Hrvatska izgubi alocirana sredstva s obzirom na sve aktivnosti koje provodimo. MRRFEU ima mogućnost oduzimanja funkcije ministarstvu, no to nije opravdano, a postavlja se i pitanje tko bi u ovom trenutku mogao preuzeti ta sredstva i apsorbirati ih. Također, to bi značilo da bi MRRFEU bio imenovan za  a za što MRRFEU u ovom trenutku nema dovoljno kapaciteta. To bi ujedno značilo urušavanje cijelog sustava koji je uspostavljan u svim ministarstvima u sustavu ESI fondova u posljednjih tri godine. Rezultat bi bio izgubljeno vrijeme a što bi imalo krajnje negativne i ozbiljne posljedice na sveukupnu apsorpciju sredstava. U cilju bolje apsorpcije EU sredstava produktivnije bi bilo da MRRFEU pojednostavi procedure dodjele bespovratnih sredstava koje se u praksi pokazuju dugotrajne i komplicirane – stoji među ostalim u opširnom odgovoru koje nam je poslalo ministarstvo Slavena Dobrovića.

Što su sve odradili...

U nastavku su pobrojali dijelove koje su odradili. Kažu da su tek u veljači postali ovlašteni za obnovljive izvore energije, ali da će baš zbog napora koje ulažu uspjeti do ljeta sve odraditi. 

Pobrojao je Dobrović i projekte u gospodarenju otpadom, poput toga da su objavljeni pozivi za reciklažna dvorišta, uskoro idu i novi natječaji, da je već odobreno preko 370 milijuna kuna za dva centra za gospodarenje otpadom... Kažu da su i u sektoru voda priredili projekte, ali priznaju da neki kasne zbog žalbi na natječaje. Ističu sustav u Petrinji i Rovinju čija izgradnja je već počela. Neke ostale  zamjerke su jednostavno prešutjeli. 

No, ova prepiska svakako pokazuje da stvari ne štimaju s povlačenjem novca EU fondova.

 

1491902430504507 by Ivana Zivko on Scribd

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...