Obavijesti

News

Komentari 23

'Žalac je u sukobu interesa, pa postoji niz sumnjivih okolnosti'

'Žalac je u sukobu interesa, pa postoji niz sumnjivih okolnosti'
1

Bernardić je u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez" izjavio kako treba razmotriti postoji li povezanost između ministrice i šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja koji je dobio kredit HBOR-a

VIDEO

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u ponedjeljak je, nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak protiv ministrice Gabrijele Žalac vezano za  slučaj luksuznog Mercedesa i kredita HBOR-a, ustvrdio kako je tu riječ o očitom sukobu interesa jer postoji čitav niz sumnjivih okolnosti, pogotovo kada je u pitanju javna nabava.

Bernardić je u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez" izjavio kako treba razmotriti postoji li povezanost između ministrice i šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja koji je dobio kredit HBOR-a, u čijem je Žalac Nadzornom odboru, za nabavku gradskih autobusa u Splitu, kao i u odnosu na Mercedes koji je dan na korištenje članovima njene obitelji.

'Treba li Žalac otići iz Vlade? To je pitanje za HDZ-ova tijela'
'Treba li Žalac otići iz  Vlade? To je pitanje za HDZ-ova tijela'

 "To je očiti sukob interesa, tu postoji čitav niz sumnjivih okolnosti pogotovo kada je u pitanju javna nabava, no pustimo nadležna tijela da ispitaju cijeli slučaj", kazao je Bernardić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovo neodoljivo smrdi na korupciju

 Pozvao je Ministarstvo financija da utvrdi porijeklo imovine majke ministrice Žalac, kako bi se vidjelo o kakvoj se transakciji radi vezano uz spomenuti Mercedes, kakvi su ugovori i s čime je to povezano, "jer ovo  neodoljivo podsjeća, odnosno smrdi na korupciju".

 Ministricu smatra politički odgovornom jer je, tvrdi, njeno Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU povuklo tek 15 posto europskog novca. "Po prvi puta više novaca uplaćujemo u europski proračun nego što iz njega dobivamo za projekte koje bi Hrvatska trebala financirati. To je skandalozno i pokazuje podbačaj ministarstva i u potpunosti se ogleda nemar. Ako nije u tri godine mogla produžiti vozačku, kako će povući sredstva iz EU", upitao je.

Žalac: Ne strahujem od odluke i ne vidim vlastitu odgovornost
Žalac: Ne strahujem od odluke i ne vidim vlastitu odgovornost

 Na ministričine tvrdnje da joj smješta, odnosno podmeće netko iz njene stranke Bernardić je kazao da HDZ ima više problema nego se to javno vidi. "Kada već vole dijeliti savjete i lekcije po drugim strankama, neka počiste u vlastitom dvorištu", poručio je.

 Podupire prijedlog Živog zida da se izmijeni Zakon o sprječavanju sukoba interesa, na način da se u imovinsku karticu dužnosnika unosi i imovina njegove bliže obitelji, istaknuvši da se u SDP-u u potpunosti zalažu za transparentnost kada su političari ili bilo koji javni dužnosnici u pitanju.

Nedopustivo da tvrtka supruge Branka Bačića crvljivo meso distribuira školskoj djeci

 "Ne može se dogoditi kao u slučaju predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića da tvrtka njegove supruge ima aferu u kojoj je crvljivo meso distribuirano djeci u riječkoj osnovnoj školi. To je potpuno nedopustivo", dodao je.

Evo kako na pijanoj kumi HDZ spašava svoj ugled (a i Žalac)
Evo kako na pijanoj kumi HDZ spašava svoj ugled (a i Žalac)

 Bernardić nije želio komentirati je li i koliko zadovoljan radom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, rekavši da će prava ocjena tog tijela biti odlučivanje u "aferi Borg" vezano za Agrokor. "Ne mogu to komentirati dok se Povjerenstvo ne reflektira na cijeli slučaj aktera u grupi Borg, a tu su uključeni i premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić, koji je od početka u eklatantnom sukobu interesa po pitanju Agrokora", naglasio je.

 Upitan boji li se da bi zbog ovakvih izjava mogao sudski odgovarati, s obzirom da ga je bivši Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak tužio zbog njegovih optužbi u aferi Borg, odgovorio je kako se ne boji ničega. "Čisti apsurd je da je u cijeloj aferi oko Agrokora jedino predsjednik pozicije završio na sudu jer sam upozoravao na eklatantno trgovanje povlaštenim informacijama. Želim samo da se istina sazna i izađe na vidjelo", istaknuo je čelnik SDP-a.

Most amandmanima nije mogao postići da se zakon ne izglasa 

 Na pitanje zašto se oporba nije pridružila Mostu koji je 33 sata amandmanima odugovlačio saborsku raspravu i odlučivanje o Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referendume, odgovorio je da se kroz amandmane ne može postići da se zakon ne izglasa.

Povjerenstvo odlučilo: Otvaraju predmete protiv Žalac i Marića
Povjerenstvo odlučilo: Otvaraju predmete protiv Žalac i Marića

 "Što god da mi napravili, mi smo u SDP-u procijenili da bi HDZ na ovaj ili onaj način izglasao taj zakon", kazao je.

 Za dojučerašnjeg SDP-ovca Sinišu Vargu, koji je prilikom glasanja o tom zakonu stao uz saborsku većinu, Bernardić je rekao kako on "očito nije neovisan".

 "Najviše je rekao sam o sebi kada je podržao zakon o legaliziranju HDZ-ovih crnih fondova. Očito se pridružio vladajućoj koaliciji i na taj način sam sebe diskreditirao", istaknuo je te Vargu ponovno pozvao da mandat vrati SDP-u.

Ne brine me što je Varga 9. 'bivši' SDP-ovac, to je normalno u velikim strankama

 Ne brine ga, tvrdi, što je Varga deveti zastupnik koji je napustio Klub SDP-a u Saboru. "To je normalan proces u velikim strankama", ustvrdio je i dodao kako ga više brine leglo korupcije u Saboru koji, ističe, više ne odražava više volju građana. Drži i da najveći dio te korupcije "odrađuje" predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić u suradnji s premijerom Plenkovićem.

Isplivale kumine mračne tajne: Dvaput pijana skrivila nesreće
Isplivale kumine mračne tajne: Dvaput pijana skrivila nesreće

 Bernardić smatra kako bi bilo najpravednije raspisati prijevremene parlamentarne izbore, napominjući da je SDP-ov zahtjev u proceduri te će ga u sljedećim mjesecima staviti na dnevni red.

 Vezano za nezadovoljstvo predsjednika zagrebačkog SDP-a Gordana Marasa zbog uvrštavanja Mirele Holy na SDP-ovu listu za europske izbore te njegovim sedmim mjestom, Bernardić je uputio novinarku da to upita samog Marasa, te dodao da je Holy predzadnja na listi.

Hoće li odstupiti ako SDP ne osvoji tri mandata u EP: Ja sam optimist

 Upitan hoće li podnijeti ostavku ukoliko SDP ne osvoji ciljana tri mandata na europskim izborima, kazao je kako je optimisti te će sukladno Statutu stranke nakon izbora o rezultatima razgovarati na Glavom odboru.

HDZ izbacio kumu ministrice Žalac: 'Nanesena nam je šteta'
HDZ izbacio kumu ministrice Žalac: 'Nanesena nam je šteta'

 Vezano za nacionalne parlamentarne izbore i moguću koalicijsku suradnju s Amsterdamskom koalicijom Bernardić kaže kako će nakon europskih izbora "biti stvari biti jasnije", te da "u razgovoru s progresivnim strankama" vidi potencijal za promjene u Hrvatskoj.

 Najavio je potporu referendumskoj inicijativi sindikata "67 je previše", jer sadašnju mirovinsku reformu drži štetnom. Na novinarsku opasku da je prag od 67 godina odlaska u mirovina digla SDP-ova Vlada, dok je HDZ-ova Vlada ubrzala rok u kojem bi se na 67 godina trebalo prijeći, komentirao je da je  to "ukoliko je to napravljeno bila greška i da ju se može ispraviti podrškom referendumu".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...