Obavijesti

News

Komentari 358

'Žalimo zbog zabrane mise na Bleiburgu, ne poštuju se žrtve'

'Žalimo zbog zabrane mise na Bleiburgu, ne poštuju se žrtve'
1

Hrvatska biskupska konferencija sa žaljenjem je primila tu odluku i izražava svoje duboko neslaganje s razlozima koji se navode za takvu odluku, kažu biskupi

VIDEO

Dijecezanski upravitelj biskupije Gurk Klagenfurt mons. Engelbert Guggenberger, odlučio je ove godine ne dopustiti slavljenje mise zadušnice na Bleiburškom polju.

- Hrvatska biskupska konferencija sa žaljenjem je primila tu odluku i izražava svoje duboko neslaganje s razlozima koji se navode za takvu odluku i u cijelosti ih odbacuje. Uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih, kažu u HBK i nastavljaju:

Predstavnici Sabora razgovarat će s organizatorima Bleiburga
Predstavnici Sabora razgovarat će s organizatorima Bleiburga

- Predstavnici Hrvatske biskupske konferencije i Austrijske biskupske konferencije u nekoliko su navrata razgovarali o obilježavanju Bleiburške tragedije. Hrvatska biskupska konferencija uključila se preko Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u organizaciju misnoga slavlja na bleiburškome polju 2003. godine. Svih proteklih godina, a napose prošle 2018. godine, euharistijsko slavlje je protjecalo dostojanstveno kako i priliči toj najuzvišenijoj molitvi Crkve.

Podsjetimo, Koruška Katolička crkva odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga zbog toga jer se ova misa politički instrumentalizira, priopćila je u petak tamošnja Katolička crkva.

Austrijanci ne daju: Ove godine neće biti mise na Bleiburgu!
Austrijanci ne daju: Ove godine neće biti mise na Bleiburgu!

- Misa na polju pored Bleiburga postala je dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti, stoji u pismu koje je potpisao tajnik biskupije u Klangenfurtu monisnjor Engelbert Guggenberger.

Nadalje se navodi kako manifestacija na Lojbaškom polju pored Bleiburga šteti ugledu Katoličke crkve.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 358
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca